26.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 22, 2022

Pemuda UMNO sifatkan Darurat dasar gagal, sia-sia

Mesti Baca

CYBERJAYA – Pergerakan Pemuda UMNO menyifatkan pengumuman Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Takiyuddin Hassan yang bahawa kerajaan tidak akan menasihatkan Yang di-Pertuan Agong meneruskan Proklamasi Darurat mengundang pelbagai persoalan, kekeliruan dan kecurigaan.

Sehubungan itu Ketuanya, Datuk Dr.Asyraf Wajdi Dusuki berkata, pengumuman itu memperakui Proklamasi Darurat adalah dasar yang gagal dan sia-sia.

“Ia kerana ternyata lebih memudaratkan rakyat dan negara termasuklah implikasinya kepada kebejatan ekonomi dan keterabaian dalam memelihara kebajikan rakyat termasuk perlaksanaan kompaun-kompaun yang melampau dan bersifat dwi-standard,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam pengumuman di Dewa Rakyat itu, Takiyuddin juga mengisytiharkan semua Ordinan-Ordinan Darurat yang telah diluluskan oleh Yang di-Pertuan Agong telah dibatalkan pada 21 Julai lalu 

Asyraf Wajdi turut menggariskan lima persoalan berhubung langkah kerajaan itu.

“Pertama, tindakan Kerajaan yang dilihat tergesa-gesa mengumumkan pembatalan Ordinan-Ordinan Darurat semacam mengesahkan pendirian UMNO bahawa Ordinan-Ordinan ini mesti dibahas dan ditentukan keabsahannya dalam Parlimen sebagaimana peruntukan Perlembagaan Persekutuan Perkara 150 (3).

Baca juga:   Perubahan iklim penyumbang kepada bencara alam

“Kedua, tindakan Kerajaan yang tidak mengumumkan pembatalan melalui pewartaan yang jelas lebih awal, mencetuskan tanda tanya apakah benar Yang di-Pertuan Agong telah perkenankan pembatalan tersebut kerana hanya baginda sahaja yang mempunyai kuasa meluluskan dan membatalkan Ordinan-Ordinan tersebut,” katanya.

Perkara ketiga kata beliau, apakah status segala kompaun dan denda yang dikenakan ke atas rakyat setelah Ordinan-Ordinan Darurat dibatalkan.

Baca juga:   14 PATI ditahan cuba masuki perairan negara secara haram

“Keempat, apakah status segala operasi pentadbiran, perbelanjaan dan penggunaan wang Kerajaan tanpa mengikut Bajet sejak 21 Julai 2021 lalu.

“Kelima, dengan pembatalan Ordinan-Ordinan Darurat ini, apakah implikasi ke atas status Kerajaan hari ini lantaran Parlimen yang dibiarkan tidak bersidang selama enam bulan sebagaimana Perkara 55(1) Perlembagaan Persekutuan, sedangkan sebelum ini Peguam Negara menjadikan alasan kewujudan Ordinan Darurat yang mengatasi Perlembagaan sepanjang tempoh darurat,” katanya.

Beliau berkata, persoalan-persoalan di atas perlu diperjelaskan segera kerana boleh memberi kesan besar terhadap kebajikan rakyat dan sistem pentadbiran negara!

“Walau bagaimanapun, Pemuda UMNO menyambut baik pembatalan Ordinan-Ordinan Darurat ini yang seiring dengan pendirian UMNO sebelum ini yang tidak pernah bersetuju bahkan menentang Proklamasi Darurat ini sejak dari awal sebagaimana keputusan Majlis Kerja Tertinggi UMNO pada 29 Oktober 2020, 25 April 2021, 16 Jun 2021 dan yang terbaru 7 Julai lalu,”’ katanya. – Edisi 9

Baca juga:   Graduan IPG perlu jadi pendidik berkualiti tinggi - Radzi Jidin

Terkini

MAIS tetap pendirian tamat kontrak guru KAFA tolak vaksin

MAJLIS Agama Islam Selangor (MAIS) tetap dengan pendirian mereka dengan isu penamatan kontrak guru Kelas Agama dan Fardu Ain...

Lagi Artikel Berkaitan