26.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 24, 2021

Tiada lagi amaran, terus kompaun jika kilang langgar SOP

Must Read

Muhammad Muzamil
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Mulai esok majikan sektor perkilangan akan dikompaun terus tanpa amaran jika melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata, kluster perkilangan didapati antara yang paling banyak menyumbang kepada peningkatan kes kebelakangan ini.

“Jika berterusan begini, angka yang ditunjukkan DG (Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah) pada setiap hari tidak dapat kita diturunkan di bawah paras 5,000.

“Oleh itu, saya minta kepada semua majikan agar patuh SOP PKP dan jika sektor perkilangan tidak patuh SOP PKP, saya risau kita tidak dapat melandaikan kes COVID-19,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melakukan lawatan pemantauan pematuhan PKP  di beberapa kawasan kilang dan industri sekitar Lembah Klang.

Baca juga:   Covid-19 sudah ada dalam persekitaran komuniti - Noor Hisham

Hamzah berkata oleh itu, hari ini merupakan hari terakhir majikan sektor perkilangan di seluruh negara diberi amaran jika mereka melanggar SOP PKP.

“Tidak ada maaf lagi kepada mereka dan saya gesa majikan yang diberikan kebenaran untuk beroperasi melihat semula kelulusan yang diberi oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) untuk beroperasi.

“Ada majikan yang diberi kelulusan MITI untuk beroperasi namun melanggar SOP PKP. Sebagai contoh, sebuah kilang sektor kuari di Kajang hari ini yang kakitangannya melebihi 60 peratus,” katanya. 

Beliau juga berkata lebih 40 kilang di seluruh negara telah dikompaun sejak 1 Jun lepas kerana melanggar SOP PKP.

Baca juga:   PRK Slim: BN menang besar, 'sapu' semua 56 saluran

“Kebanyakan kilang yang sudah dikompaun sebelum ini tidak beroperasi semula dan saya mahu majikan mereka memahami bahawa memutuskan rantaian COVID-19 adalah tanggungjawab bersama,” katanya. – Edisi 9

Latest News

Peniaga durian rentas negeri cetus kluster baharu di Kelantan

SEKUMPULAN peniaga durian yang merentas negeri dari Kelantan ke Selangor dan Johor untuk mendapatkan dan menghantar bekalan 'raja buah'...
Baca juga:   Lelaki bawa ular sawa minta projek kerajaan ditahan

67.61 peratus guru sudah divaksin – Radzi

More Articles Like This