23.6 C
Kuala Lumpur
Friday, December 9, 2022

Redah arus deras untuk vaksinasi penduduk pedalaman

Mesti Baca

CYBERJAYA – Terpaksa menaiki bot meredah arus deras Sungai Kelantan tidak melemahkan semangat 39 petugas Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Kuala Krai untuk ke Kampung Bahagia, Kuala Krai bagi melaksanakan Program Khidmat Masyarakat Vaksinasi Covid-19.

Memetik laporan Bernama, perjalanan selama 45 minit itu bukannya mudah apabila mereka perlu membawa vaksin bersama peralatan perubatan dalam masa yang sama prosedur operasi standard (SOP) dalam setiap pergerakan bagi mencegah penularan COVID-19 perlu dipatuhi.

Pegawai Kesihatan Daerah Kuala Krai, Dr Hazura Mat Zubir berkata Kampung Bahagia dan Kampung Mambong terletak jauh, oleh itu penduduk perlu menggunakan khidmat bot penambang atau melalui jalan balak yang hanya boleh dilalui menggunakan kenderaan pacuan empat roda untuk menghadiri janji temu vaksinasi di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Bandar Kuala Krai.

Katanya Program Khidmat Masyarakat Vaksinasi COVID-19 hari ini memberi fokus kepada golongan muda berusia 18 tahun hingga warga emas berusia lebih 100 tahun.

“Kita ambil keputusan program vaksinasi ini perlu dibawa keluar dari PPV setelah mengambil kira kesukaran pengangkutan dan penduduk bukan dari kalangan orang berada untuk ke bandar.

Baca juga:   Zahirkan prinsip pelihara maslahah setiap dasar, kata PM

Oleh itu kami mengambil inisiatif membawa petugas PKD Kuala Krai bersama vaksin untuk membolehkan suntikan diberikan kepada penduduk di perkarangan Masjid Kampung Bahagia bermula jam 9 pagi hingga 1 tengah hari tadi,” katanya ketika ditemui pada Program Outreach Vaksinasi COVID-19, di sini hari ini.

Baca juga:   Dakwaan vaksin sebabkan AEFI adalah mitos - NPRA

 Program Khidmat Masyarakat Vaksinasi COVID-19 hari ini merupakan kerjasama PKD Kuala Krai bersama Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Guchil, Hospital Sultan Ismail Petra Kuala Krai, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).

Dr Hazura berkata selain penduduk daripada Kampung Bahagia dan Kampung Mambong, program berkenaan turut melibatkan penduduk dari 10 kampung berhampiran seperti Kampung Keluak; Kampung Rimau;  Kampung Berhala; Kampung Bantuan; Kampung Pasir Tinggi; Kampung Pichong; Kampung Sri Tanjong; Kampung Johal dan Kampung Raba dalam Mukim Mambong.

“Kira-kira 400 penerima telah diberi suntikan vaksin COVID-19 hari ini,” katanya.

Dr Hazura berkata selain program vaksinasi di perkarangan Masjid Kampung Bahagia, PKD Kuala Krai turut menyediakan perkhidmatan vaksin secara bergerak ke rumah penduduk yang mengalami masalah  kesihatan termasuk yang tua dan uzur, sakit kronik dan orang kurang upaya (OKU).

Sementara itu, Dr Hazura berkata sehingga semalam seramai 27,000 atau 31.8 peratus penduduk yang berumur 18 tahun ke atas telah mendaftar sebagai penerima vaksin di Daerah Kuala Krai.

Baca juga:   Kuasa SPR hentikan PRU15 sekiranya banjir besar - Ismail Sabri

“Seramai 12,500 penduduk di Daerah Kuala Krai sudah menerima suntikan vaksin bagi dos pertama setakat semalam,” katanya.

Wartawan

Terkini

Anwar hantar notis tuntut Ahmad Amzad mohon maaf

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengemukakan notis tuntutan terhadap Datuk Ahmad Amzad Hashim supaya Ahli Parlimen Kuala Terengganu...

Lagi Artikel Berkaitan