24.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 31, 2023

Tip pematuhan SOP elak kena Covid-19, kompaun

Mesti Baca

Editor
Editor Edisi 9

DR RAFIDAH ABDULLAH

Saya nampak ramai benar rakyat Malaysia keliru apa sebenarnya jaga prosedur operasi standard (SOP).

Senarai kelakuan di bawah adalah TIDAK mengikut SOP:

  1. Bersalaman. Mana boleh bersalam-salam. Peluk cium lagilah. Ini TIDAK memenuhi SOP kekalkan penjarakan fizikal lebih 1 meter.
  2. Makan bersama bukan dengan keluarga yang duduk serumah TIDAK memenuhi SOP penjarakan fizikal; lagi-lagi kena buka pelitup muka. Jadi, JANGAN MAKAN beramai-ramai. Apa salahnya makan seorang diri terutama semasa kerja. Melepak lagilah. Keluar makan ramai-ramai lagilah. Elakkan!
  3. Pergi ke pusat beli belah; keluar beramai-ramai tidak ikut SOP. Bawa anak-anak kecil lagi. Keluar bila perlu sahaja. Seorang keluar untuk beli barangan untuk makan / kehidupan asas cukuplah. Tolonglah jangan salahkan kerajaan buka pusat beli belah. Pusat beli belah dibuka bukan untuk anda engkar SOP.
  4. TIDAK memakai pelitup muka dengan betul sepenuh masa bila keluar rumah termasuk semasa bekerja. Jangan sekali-kali bercakap dengan sesiapa yang tidak memakai pelitup muka. Menapak satu langkah keluar rumah pun kena pakai pelitup muka.
  5. Jangan bersama-sama dengan orang lain di kawasan tertutup lebih daripada 15 minit walaupun kesemuanya pakai pelitup muka. Jika perlu sangat nak berada di situasi ini, pakai FACESHIELD (pelindung muka).
  6. Ziarah menziarah SALAH. Yang ini saya tengok merata-rata punca kes sekarang. Hanya DUDUK DI RUMAH SENDIRI. Sikap tidak apa inilah yang bermasalah. “Sekejap saja; lagi pun apa salahnya”. Kalau tidak rasa salah pada diri sendiri, rasalah bersalah kepada masyarakat Malaysia.
  7. Sebagai TUAN RUMAH, JANGAN buka pintu kepada orang lain. Kalau buka, anda salah. Membawang lebih 15 min dengan jiran tepi pagar pun JANGAN; walaupun semua pakai pelitup muka.
  8. Kalau anda tahu anda KONTAK RAPAT atau anda tidak menjaga SOP semasa keluar rumah, tinggal seorang diri. Lawat bilik ke bilik di dalam satu rumah pun tidak boleh. Serupa juga jika anda PUS (Individu di bawah pengawasan), iaitu anda ada kontak dengan seorang yang kontak rapat pesakit positif.
  9. Kalau tidak ada bilik berasingan, jauhi keluarga dan jangan makan bersama. Tak perlu “jaga” hati orang lain. Beri mereka kesedaran, terangkan apa maksud norma baru. Anda selamat, keluarga anda selamat dan anda mungkin menyelamatkan mereka dan keluarga mereka juga.
  • Dr Rafidah Abdullah adalah Pakar Perunding Penyakit Dalam & Nefrologi Hospital Putrajaya.

Wartawan

Terkini

Wanita dituduh bunuh bekas suami di ladang kelapa sawit

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan