32.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024

Buku teks Sejarah Tingkatan 4 seakan dimanipulasi tangan ghaib

Mesti Baca

Editor Edisi 9
Editor Edisi 9
Editor Edisi 9

Oleh AIZAT AZAM

SAYA mendengar kupasan yang dibuat di dalam forum berkenaan isi kandungan buku teks Sejarah Tingkatan 4 semalam menerusi Facebook Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia dan saya percaya desakan ini perlu di ambil perhatian sepenuhnya bukan sahaja daripada pihak Kementerian Pendidikan, malah rakyat secara keseluruhannya.

Isu kandungan buku teks Sejarah ini bukan isu politik bahkan ia bukan sahaja dibangkitkan oleh Pemuda UMNO tetapi tokoh akademik, sejarawan dan lebih 73 NGO yang bergabung di bawah PEMBELA sehingga menubuhkan Sekretariat Gabungan NGO menolak Buku Teks Sejarah Tingkatan 4.

Sebagaimana yang didedahkan dalam forum malam tadi, banyak kesalahan dan manipulasi fakta dalam penulisan kandungan Buku Teks Sejarah Tingkatan 4. (Sila tonton kembali perincian penyelewangan fakta yang dibangkitkan dalam forum di Diskusi Live Facebook Pemuda UMNO Malaysia bertajuk Buku Teks Sejarah Dimanipulasikan – Komunis Pula Diagungkan)

Bekas Pengerusi Panel Pakar Rujuk Kurikulum Sejarah dan Buku Teks Sejarah Kementerian Pendidikan Prof Datuk Dr Ramlah Adam juga menjelaskan proses pembikinan Buku Teks Sejarah.

Buku teks Sejarah Tingkatan 4

Beberapa persoalan yang dibangkitkan:

(i) Kabinet mana yang meluluskan Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) Sejarah yang dinyatakan Kementerian Pendidikan dalam kenyataan media mereka? Ini kerana 24 April 2018 yang disebut KPM sebagai tarikh DSKP diperakui sah adalah melewati tarikh Parlimen dibubarkan iaitu pada 7 April 2018.

(ii) Sebagaimana prosedur lazim yang dijelaskan Prof Ramlah, setelah DSKP diluluskan, barulah proses penulisan buku teks akan bermula berpandukan kepadanya. Ini bermakna proses penulisan dan percetakan berlaku selepas 24 April 2018. Siapakah Kerajaan yang memerintah dari bulan Mei 2018 sehinggalah buku Sejarah ini dicetak sebagai Cetakan Pertama pada tahun 2019?

Advertisements

(iii) Apakah benar ada ‘tangan ghaib’ daripada kalangan pimpinan politik sebagaimana yang didedahkan oleh Timbalan Pengerusi Sekretariat Gabungan 73 NGO Datuk Yazid Osman dalam forum semalam? (Gabungan NGO ini juga telah membuat laporan polis mengenainya di seluruh negara awal minggu ini).

Justeru, Pemuda UMNO tegas membangkitkan isu ini atas dokongan kepada usaha yang dilakukan oleh 73 NGO, ahli akademik dan tokoh-tokoh sejarawan kerana Sejarah adalah penting dalam mencorakkan identiti, jatidiri dan akalbudi bangsa dan generasi pewaris negara.

Pemuda UMNO mendesak agar Kementerian Pendidikan segera menarik balik buku sejarah Tingkatan 4 dan memperbetulkan kembali fakta-fakta yang cuba dimanipulasi bagi merubah sejarah negara.

Pemuda UMNO juga menggesa supaya siasatan polis segera dilakukan atas laporan-laporan polis yang telah dibuat oleh NGO-NGO seluruh Malaysia jika wujudnya campur tangan pihak-pihak tertentu dalam proses penulisan kandungan Buku Teks Sejarah Tingkatan 4 ini.

Tambahan itu, saya melihat pelawaan dialog hanya lah sandiwara YB Dr. Maszlee Malek yang terkenal untuk meraih populariti murahan. Sebaik-baiknya bekas Menteri Pendidikan itu haruslah menjawab segala persoalan yang timbul dan segala persoalan oleh pihak Polis nanti.

Saya pasti Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia telah menyatakan pendirian beliau dan bersedia bersemuka dengan Dr. Maszlee di mahkamah. Itupun kalau Dr. Maszlee berani menghantar notis saman seperti yang diwar-warkan sebelum ini.

Isu ini bukanlah berkenaan Dr Maszlee dan melayani populariti yang ditagihnya tetapi ini adalah demi memastikan percambahan minda, pembinaan jatidiri dan usaha menanamkan sifat patriotisme di dalam jiwa serta pemikiran pelajar sekolah dapat diteruskan secara tuntas dan bijaksana.

  • Aizat Azam adalah Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia. Tulisan ini adalah pandangan peribadi beliau dan tidak semestinya mencerminkan pendirian Edisi 9

Advertisements

Terkini

Basikal lebuh raya nasional jalani ujian aerodinamik di UK

BASIKAL lebuh raya nasional pertama yang dibangunkan Bozetta Bike Malaysia Sdn Bhd, Bozetta FZ8 telah dihantar ke Silverstone Engineering...

Lagi Artikel Berkaitan