26.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 5, 2023

Peruntukan kesihatan RM1.3 bilion lebih tinggi – Tengku Zafrul

Mesti Baca

Lukman Ismail
Editor Edisi 9

KUALA LUMPUR – Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz tampil memberikan penjelasan berhubung peruntukan kesihatan dalam Belanjawan 2021 yang diumumkan semalam.

Menurut beliau, kerajaan telah memperuntukkan keseluruhan sebanyak RM31.9 bilion untuk sektor tersebut bagi tahun 2021, RM1.3 bilion lebih tinggi berbanding tahun ini.

Berikut penjelasan penuh beliau dalam satu kenyataan menerusi Facebooknya hari ini:

Pelbagai pihak telah membuat tohmahan tentang peruntukan kesihatan dalam Belanjawan 2021 (B2021). Saya ingin jelaskan:

1. Peruntukan B2021 untuk Kementerian Kesihatan adalah RM31.9 bilion, lebih tinggi dari RM30.6 bilion pada tahun 2020.

2. Hakikatnya, di dalam Buku Anggaran Hasil dan Perbelanjaan Kerajaan, jumlah bagi bekalan perubatan serta bahan guna habis (consumables) sebanyak RM4.29 bilion telah diasingkan dan diperuntukkan di bawah butiran 080000 (Program Khusus). Ini termasuk Bekalan Perubatan Fasiliti Perubatan Kerajaan sebanyak RM2.89 bilion dan Konsesi Penswastaan Makmal Ubat sebanyak RM1.4 bilion.

3. Inilah sebabnya mengapa jumlah peruntukan di bawah butiran 020000 (Perubatan) menunjukkan ‘pengurangan’ daripada RM14.2 bilion (2020) kepada RM11.3 bilion (2021). Butiran ini mengandungi peruntukan bagi pelbagai bidang kepakaran kesihatan termasuk nefrologi dan farmasi. Hakikat yang sebenar: tiada bidang kepakaran yang mengalami pengurangan peruntukan.

4. Kerajaan juga peruntuk RM24 juta bagi menangani isu kesihatan mental melalui pengukuhan Program Kesihatan Mental, Pencegahan Keganasan dan Kecederaan serta Penyalahgunaan Substans.

Baca juga:   Bomba selamatkan kanak-kanak lelaki tertusuk tongkat basikal
Baca juga:   Doktor kontrak: Tanggapan salah yang harus diperbetulkan

5. Dari segi lain, Kerajaan menyediakan RM420 juta untuk tingkatkan Rancangan Makanan Tambahan dengan bekalan susu setiap hari persekolahan buat manfaat murid dari keluarga berpendapatan rendah. Kita mahu anak-anak membesar dengan sihat, mendapat pertumbuhan fizikal dan mental yang menyeluruh.

6. Seperti yang saya umumkan semalam, Kerajaan memperuntukkan RM475 juta sebagai peruntukan tambahan untuk bekalan reagen dan bahan guna habis yang diperlukan berkaitan COVID-19; RM318 juta bagi penyediaan peralatan PPE dan hand sanitiser kepada petugas barisan hadapan kita; RM150 juta kepada Agensi Pengurusan Bencana Negara bagi menyelaras usaha memerangi COVID-19; RM50 juta bagi perolehan peralatan, bekalan ujian makmal dan ubat-ubatan di Hospital Pengajar Universiti serta menambah peralatan pengoperasian fasiliti pergigian, perkhidmatan klinik secara maya serta penyediaan fasiliti zon saringan dan termometer di kemudahan kesihatan bagi memenuhi SOP norma baharu.

7. Peruntukan tambahan di dalam poin ke-6 ini tidak termasuk dalam peruntukan belanja mengurus yang terkandung di dalam Buku Anggaran Perbelanjaan kerana ianya diperuntukkan secara berasingan di bawah Kumpulan Wang COVID-19.

Semua peruntukan di atas belum kira lagi jumlah yang telah disalur tahun ini, di mana Kerajaan telah memperuntukkan RM1.8 bilion bagi pelaksanaan kawalan pergerakan serta keperluan kesihatan awam berkaitan COVID-19, antaranya untuk membeli Kelengkapan Perlindungan Diri atau PPE, reagen dan bahan guna habis.

Baca juga:   Kamarul Zaman saman fitnah dua penyokong PH
Baca juga:   Darurat gagal halang penyebaran Covid-19 - Najib

Sekali lagi saya ingin menjelaskan, Kerajaan tidak akan berkompromi di dalam usaha melindungi nyawa dan kesihatan rakyat Malaysia. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Program Menu Rahmah di IPTA dijangka selepas Aidilfitri

PROGRAM Menu Rahmah di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dijangka akan dilaksanakan selepas Aidilfitri. Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos...

Lagi Artikel Berkaitan