25.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024

‘Misteri’ Datuk Seri panjat pagar SPRM terungkai

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – ‘Misteri’ Datuk Seri melompat pagar bangunan ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) baru-baru ini terungkai apabila lelaki itu sebenarnya dibantu dibantu dua pengawal peribadinya lolos daripada premis berkenaan.

Menurut sumber SPRM, pada 11 Oktober lalu, sembilan suspek yang dikaitkan dengan sindiket Macau Scam dilepas reman, dibawa balik ke pejabat SPRM untuk proses dokumentasi jaminan.

Kata sumber itu, apabila tiba di pejabat SPRM, kelihatan ramai pegawai polis berkumpul di lobi utama.

Individu bergelar Datuk Seri (depan) dipercayai menjadi mendalangi sindiket Macau Scam.

“Ini menyebabkan kesemua suspek tidak mahu keluar dari kenderaan masing-masing. Ada di kalangan ahli keluarga suspek juga hadir untuk proses jaminan.

“Terdapat kekecohan berlaku di lobi utama bangunan SPRM bila kesemua OKT (orang kena tahan) enggan turun dari kenderaan kerana kehadiran anggota polis yang ramai di lobi Ibu Pejabat SPRM,” katanya yang dipetik Harian Metro.

Sumber SPRM memberitahu, hasil perbincangan antara SPRM, polis dan peguam yang hadir, pihak polis akur dan bersetuju untuk menunggu di pintu utama luar pejabat SPRM.

Ujarnya, selepas selesai proses dokumentasi jaminan, kesemua OKT dibebaskan dan menaiki kenderaan masing-masing keluar dari Ibu pejabat SPRM.

“Terdapat empat kenderaan model Velfire memasuki Ibu Pejabat SPRM bagi menjemput suspek yang melarikan diri itu.

Advertisements

“Setiap kenderaan yang melalui pintu pagar utama ditahan polis dan suspek ditangkap semula polis.

“Walau bagaimana pun salah seorang seorang suspek yang telah dibebaskan dengan jaminan, diserahkan SPRM kepada peguam beliau, “katanya.

Menurutnya, suspek terbabit kemudian masuk ke dalam Velfire bersama-sama peguam, pengawal peribadi dan pemandu.

“Suspek sememangnya telah masuk ke dalam kenderaan dan dilihat menuju ke pintu pagar utama.

“Bagaimanapun dalam pergerakan antara pintu lobi dan pagar utama, beliau dipercayai bertindak keluar dari kenderaan dan melarikan diri di pagar sisi (berdekatan pintu belakang bangunan SPRM) dengan dibantu dua lagi pengawal peribadi yang bersedia untuk membantu beliau memanjat pagar dan meloloskan diri dari tangkapan polis.

“Apabila pihak polis menahan Velfire yang melalui pintu pagar utama, baru disedari suspek terbabit sudah melarikan diri.

“Hasil semakan CCTV mendapati suspek memanjat pagar dengan bantuan dua bodyguard (pengawal peribadi).

“Sebuah kereta Perodua Myvi dilihat menunggu di tepi jalan dan bertindak melarikan suspek,” katanya.

Advertisements

Terkini

Akta Antilompat Parti wajar dikaji semula – Mohamad Hasan

AKTA Antilompat Parti wajar dikaji semula bagi mengatasi kelompongan sedia ada sekali gus menghalang Ahli Parlimen atau Ahli Dewan...

Lagi Artikel Berkaitan