25.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 29, 2021

Pencemaran bekalan air: UMNO gesa kenakan hukuman berat

Mesti Baca

Editor
Editor Edisi 9

Oleh DATUK SERI DR. AHMAD ZAHID HAMIDI

UMNO memandang serius kesalahan berulang daripada pihak yang tidak bertanggungjawab dalam menyebabkan sumber bekalan air rakyat tercemar.

Ini sesuatu yang tidak boleh diterima sama sekali memandangkan ianya merupakan kejadian kedua daripada kilang penyelenggaraan jentera berat yang sama di mana sebelum ini pemilik premis berkenaan pernah dikompaun RM60,000 atas kesalahan yang sama iaitu mencemarkan sungai di Selangor.

Kejadian yang boleh ditafsirkan sebagai satu bentuk sabotaj bekalan air negara ini jelas memberikan satu mesej yang kuat kepada kerajaan negeri Selangor khususnya dan juga kerajaan Persekutuan betapa undang-undang yang sedia ada ini tidak memadai dalam memastikan kelestarian alam sekitar dan hak rakyat untuk menikmati akses bekalan air yang bersih untuk kegunaan harian.

AHMAD ZAHID HAMIDI

PERLU DIINGAT, salah satu daripada lapan (8) hak pengguna ialah hak untuk hidup dalam persekitaran yang kondusif dan kesihatan yang baik. Maka keselamatan dan kesihatan rakyat berpunca dari sumber air yang bersih wajib dijaga tanpa sebarang kompromi.

Justeru UMNO mendesak Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri dan Pihak Berkuasa Tempatan untuk meminda undang-undang sedia ada seperti Akta Kualiti Alam Sekitar 1974 atau menggubal undang-undang baharu bagi perkara berikut:

Baca juga:   Da’i Samsudin jawab isu UEL disekat bantu suku Bajau Laut

a) meningkatkan denda dan kompaun yang lebih tinggi iaitu sepuluh (10) kali ganda daripada kos pembersihan pencemaran air sungai tercemar.

Baca juga:   Da’i Samsudin jawab isu UEL disekat bantu suku Bajau Laut

b) Pemilik premis atau syarikat termasuk Lembaga Pengarah dan Pengurusan syarikat dikenakan hukuman penjara mandatori dan sebatan kerana sabotaj bekalan air negara.

c) Lesen perniagaan syarikat berkaitan dibatalkan dan pemilik premis atau pemilik syarikat perniagaan termasuk Lembaga Pengarah dan Pengurusan syarikat disenarai hitam dari menjalankan sebarang aktiviti perniagaan bagi tempoh sekurang-kurangnya 10 tahun.

Penahanan dan pendakwaan yang dilakukan oleh pihak berkuasa di bawah Seksyen 430 Akta Kanun Keseksaan melibatkan pemilik premis yang disyaki melepaskan bahan pelarut ke dalam Sungai Gong yang mengalir ke Sungai Sembah adalah sesuatu yang wajar.

Namun UMNO juga menggesa pihak berkuasa agar pemilik-pemilik premis dan/atau syarikat serta Lembaga Pengarah dan Pengurusan syarikat tersebut turut didakwa di bawah Seksyen 121 Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 yang memperuntukkan mereka yang didapati bersalah mencemarkan sistem bekalan air boleh dikenakan hukuman mati atau penjara sehingga 20 tahun dan sebatan.

Tambahan, pemilik-pemilik premis dan/atau syarikat serta Lembaga Pengarah dan Pengurusan syarikat berkenaan juga perlu disiasat di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) dan tindakan tegas perlu diambil kerana mensabotaj serta mencemarkan Sungai di Selangor ini.

UMNO sama sekali tidak akan berkompromi terhadap apa jua isu yang bukan sahaja menyahkan hak rakyat bahkan memudaratkan keselamatan rakyat dalam jangka masa pendek dan panjang. Rakyat berhak untuk hidup dalam persekitaran yang bersih, sihat dan selamat!

  • Penulis adalah Presiden UMNO. Tulisan ini dipetik daripada Facebook beliau.

Baca juga:   Mahathir sekadar mencari 'perumah' baharu - Zahid
Baca juga:   Bekalan air di tujuh wilayah pulih sepenuhnya - Air Selangor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

Kos penyediaan RMK-12 kecil sahaja, bukan RM2 bilion

CYBERJAYA - Kerajaan tidak pernah mengeluarkan perbelanjaan sebanyak RM2 bilion untuk menyiapkan buku Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) sepertimana didakwa...

Lagi Artikel Berkaitan