23.3 C
Kuala Lumpur
Monday, October 18, 2021

Ismail Kamus hembus nafas terakhir

Mesti Baca

PENDAKWAH terkenal, Datuk Ismail Kamus disahkan menghembuskan nafas terakhirnya malam ini di kediamannya di Ampang, Selangor pada pukul 12.30 tengah malam ini.

Berita pemergian tokoh ternama tanah air berusia 72 tahun itu dikongsi oleh Pusat Rawatan Islam Darussalam Malaysia menerusi laman Facebook rasminya.

“Tokoh pendakwah tanah air dan Pengasas Persatuan Perubatan Islam Darussalam Malaysia, Tuan Guru Dato’ Ismail Kamus telah kembali ke rahmatullah Jam 12.30 pagi, 8 Mei 2020 di kediaman beliau di Ampang.

“Semoga Allah SWT menempatkan beliau ditempat yang mulia di sisi Allah SWT ta’ala.”

Kelmarin tersebar berita tentang kematian tokoh agama tersebut dalam media sosial tetapi kemudian dinafikan oleh anaknya Mohd Firdaus.

Ketika itu, Ismail masih menjalani rawatan dan berada di Unit Jagaan Rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur.

Allahyarham difahamkan telah dirawak di hospital tersebut sejak 26 April lalu.

Baca juga:   5 negeri di bawah 50% populasi dewasa vaksinasi penuh

Sementara itu Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang turut berkongsi berita duka itu menerusi akaun Twitternya malam ini.

“Rasa sedih menyelubungi suasana tengah malam ini di bulan Ramadan al-Mubarak. tatkala mendapat perkhabaran pemergian Ustaz Dato’ Ismail Kamus ke rahmatullah.

“Saya mengucapkan takziah kepada keluarga dan anak murid almarhum, semoga sabar dan reda atas ujian ini,” katanya.

Baca juga:   Selangor kekal rekod angka kematian tertinggi, 178 kes

Sementara itu, anak Allahyarham, Mohd Firdaus memaklumkan bahawa jenazah bapanya akan disolat di Masjid As-Sobirin, AU5 Keramat, Kuala Lumpur pada pukul 9 pagi dan akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam AU5, Keramat. – Edisi 9

Terkini

Muzakarah khas bincang SOP rapatkan saf solat berjemaah – Idris

JABATAN Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah diarah untuk mengatur satu muzakarah khas untuk membincangkan prosedur operasi standard (SOP) bagi...

Lagi Artikel Berkaitan