28.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 27, 2022

EPL masih tanda tanya, Liverpool terus menunggu

Mesti Baca

Editor
Editor Edisi 9

KEDUDUKAN Liga Premier Inggeris (EPL) musim ini sama ada disambung semula atau ditamatkan lebih awal seperti liga-liga lain di Eropah masih lagi menjadi tanda tanya.

Hal ini berikutan keputusan pihak pemegang saham EPL masih belum dapat membuat keputusan dan berharap ia dapat disambung semula dengan syarat keadaan sudah selamat dan liga layak diteruskan.

Dalam mesyuarat semalam, Persatuan Pemain Bola Sepak Profesional (PFA), wakil-wakil EPL dan Persatuan Pengurus Liga (LMA) bersetuju untuk meneruskan liga musim ini dengan dua syarat tersebut.

“Keutamaan kami adalah memastika para pemain, jurulatih, pengurus, kakitangan kelab, penyokong dan orang awam sihat dan selamat,” kata kenyataan EPL dalam laman web rasminya, semalam.

Keputusan itu menyebabkan Liverpool dan para penyokongnya perlu menunggu lagi walaupun mereka berharap kelab mereka diumumkan sebagai juara liga musim ini dengan kadar segera.

Anak buah Jurgen Klopp itu kini mendahului liga dengan 82 mata hasil 27 kemenangan daripada 29 perlawanan, meninggalkan Manchester City ditangga kedua dengan 57, kurang satu perlawanan.

Baca juga:   Manchester United tarik diri Liga Super Eropah

Dengan berbaki kira-kira 10 perlawanan untuk menamatkan musim, kedudukan Liverpool untuk merangkul juara liga dikatakan sukar digugat, walaupun EPL disambung semula selepas ini.

Liverpool hanya memerlukan dua kemenangan sahaja daripada sembilan baki perlawanan untuk membolehkan mereka merangkul juara liga dan ramai pemerhati EPL menilai perkara itu tidak mustahil dilakukan oleh Mohamad Salah dan rakan-rakan.

Baca juga:   JDT dapat khidmat bekas pertahanan Leeds United

Selain berkunjung ke Emirates, Amex dan Goodison Park, Liverpool juga akan melayan kehadiran Crystal Palace, Chelsea, Burnley dan Aston Villa di Anfield dan baki dua perlawanan terakhir menentang saingan terdekatnya, City dan Newcastle di tempat lawan. – AGENSI

Terkini

PM catat sejarah di pentas dunia, bawa pendirian berani Malaysia

Oleh DATUK SERI MOHD SALIM MOHD SHARIF PERDANA Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri telah mencipta satu lagi sejarah sebagai pemimpin...

Lagi Artikel Berkaitan