25 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024

Adham tiada kaitan dengan KJSB, tuduhan berniat jahat

Mesti Baca

Hussaini Amran
Hussaini Amran
Hampir 15 tahun dalam bidang kewartawanan. Pernah menyertai Sinar Harian, Utusan Malaysia dan PN BBC Portal.

TUDUHAN kononnya Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba mempunyai kaitan dengan Khazanah Jaya Sdn Bhd (KJSB) yang menerima kontrak secara Perolehan Darurat bagi pelaksanaan projek Penyelesaian Mitigasi Makmal Untuk COVID-19 adalah tidak benar.

Pejabat Menteri Kesihatan dalam kenyataan media menegaskan, tuduhan itu juga berniat jahat dan bersifat pembunuhan watak.

Advertisements

Dr Adham dikatakan tidak pernah mempunyai sebarang kepentingan perniagaan dalam KJSB atau para pemegang saham syarikat terbabit.

“Perlu ditegaskan YB Menteri tidak pernah memberi sebarang arahan kepada pegawai kementerian agar meluluskan pemberian kontrak kepada KJSB atau mana-mana syarikat.

“Semua urusan pembelian dan perolehan oleh Kementerian Kesihatan sepanjang perang menentang COVID-19 ini dilakukan mengikut prosedur dan tatacara kewangan yang diketuai oleh Ketua Setiausaha Kementerian dan para pegawai yang bertanggungjawab,” jelas pejabat berkenaan.

Sebuah pertubuhan bukan kerajaan membuat provokasi umum tentang kemungkinan Dr Adham mempunyai kepentingan perniagaan dalam KJSB berdasarkan kedudukan Iskandar Mirza Ahmad pernah menjadi pengarah syarikat South Asia Noble Sdn Bhd (SANSB) yang mempunyai kaitan dengan pemilik KJSB.

Pejabat Menteri Kesihatan sekali menegaskan bahawa dakwaan itu jelas berniat jahat dan mendorong serta mencipta sangkaan buruk rakyat terhadap Dr Adham kerana Iskandar Mirza telah lama meninggalkan SANSB.

“Menggunakan fakta Iskandar Mirza sebagai bekas pekerja (Pengarah SANSB) bagi mengaitkan YB Menteri dengan tuduhan penyalahgunaan kuasa berkaitan syarikat lain sangat tidak masuk akal.

“Iskandar Mirza menyertai SANSB dari 18.07.2007 hingga 30.01.2015 sementara Tan Boon Keong dan Tan Jiat Jui menyertai SANSB hanya dari 30.01.2015,” jelas pejabat berkenaan.

Walau bagaimanapun, Dr Adham mengalu-alukan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang sedang berjalan dan bersedia memberi kerjasama sepenuhnya.

“Adalah penting untuk sesiapa sahaja yang mempunyai maklumat penyelewengan berkaitan pembelian oleh Kementerian Kesihatan menyerahkan bukti dan dokumen kepada SPRM, bukannya melempar tuduhan rambang sehingga menimbulkan fitnah dan gosip tidak benar,” kata Pejabat Menteri Kesihatan.

Advertisements

Terkini

Bantuan awal kepada waris mangsa nahas helikopter TLDM

KERAJAAN bersetuju menyalurkan bantuan awal sebanyak RM10,000 kepada setiap keluarga mangsa nahas dua helikopter milik Tentera Laut Diraja Malaysia...

Lagi Artikel Berkaitan