33.8 C
Kuala Lumpur
Friday, September 17, 2021

Covid-19: Kes jangkitan tempatan terus rendah, 32 kes terbaru

Mesti Baca

PUTRAJAYA – Rakyat boleh menarik nafas lega apabila kes-kes jangkitan Covid-19 tempatan terus mencatatkan jumlah yang rendah walaupun jumlah keseluruhan masih tinggi kerana jumlah kes tersebut dicampur dengan kes import melibatkan rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara.

Selepas mencatatkan kes jangkitan tempatan paling rendah dua hari lepas iaitu 21 kes, kadar kes baru daripada jangkitan tempatan terus mencatatkan jumlah yang rendah apabila mencatatkan 22 kes tempatan semalam dan 32 kes tempatan hari ini.

Walaupun jumlah kes keseluruhan jangkitan baru kelihatan masih tinggi iaitu 57 hari ini, 94 semalam dan 31 dua hari lepas, tetapi kebanyakan daripda kes tersebut adalah kes import atau kes yang melibatkan rakyat Malaysia atau pelajar di luar negara yang pulang ke tanah air.

Dalam sidang akhbar hari ini, Ketua Pengarah Kesihatan, Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, terdapat 57 kes baru yang dilaporkan setakat pukul 12 tengah hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan kes setakat ini sebanyak 6,002 kes.

“Daripada 57 kes baru hari ini, 25 adalah kes import, manakala 32 kes melibatkan penularan tempatan,” katanya dalam sidang media di Putrajaya hari ini.

Baca juga:   Kluster Tawar, Sivagangga mungkin daripada sumber sama

Semalam, jumlah kes baharu adalah 94 kes tetapi 72 daripadanya adalah kes import dan kes tempatan mencatatkan jumlah terendah iaitu 22 kes sahaja.

Baca juga:   RM100 juta lagi untuk sumber luaran kesihatan di Lembah Klang

Manakala, dua hari lepas, keseluruhan kes adalah 31 kes, jumlah keseluruhan terendah tetapi 10 daripadanya adalah kes import dan 21 daripada kes penularan tempatan.

Dr. Noor Hisham berkata, jumlah keseluruhan kes setakat ini adalah sebanyak 6,002 kes dan bilangan kes aktif dengan kebolehjangkitan Covid-19 pula sebanyak 1,729 kes. – EDISI9

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

Kerajaan perlu kemuka data terperinci Long COVID-19

CYBERJAYA - Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan mencadangkan kepada kerajaan supaya mengemukakan data terperinci mengenai Long COVID-19,...

Lagi Artikel Berkaitan