29.3 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 23, 2024

‘Awang Hitam’ ditahan dalang jual pasport, dokumen palsu

Mesti Baca

SEORANG ‘Awang Hitam’ dari Nigeria yang juga dalang utama sindiket menjual pasport palsu dan pelbagai dokumen perjalanan tumpas apabila ditahan dalam satu operasi khas Jabatan Imigresen di sekitar Kajang, Selangor, pada 25 Oktober lalu.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh, berkata hasil risikan selama dua minggu berjaya mengesan suspek berusia 46 tahun itu, sekali gus membongkar kegiatannya menjual pasport kepada individu dari benua Afrika.

Beliau berkata, pemeriksaan dijalankan Bahagian Perisikan dan Operasi Khas Imigresen Putrajaya di rumah suspek di Jalan Chan Sow Lin, menemui 10 naskah pasport Nigeria dipercayai palsu.

“Pasukan serbuan turut menemui sekeping pelekat Pas Pelajar palsu yang dikatakan diperoleh daripada seorang lelaki warga Ghana.

“Susulan itu pasukan operasi bertindak mengesan dan menahan seorang lelaki warganegara Ghana berusia 56 tahun di Jalan Kasturi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Advertisements

Ruslin berkata, pasukan serbuan kemudian memeriksa kediaman suspek kedua di sekitar Cheras, Selangor dan menemui dua keping pelekat Pas Pelajar, i-Kad Jabatan Imigresen (6) , satu kad Suruhanjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu Untuk Pelarian (UNHCR) dan tujuh kad pelajar pelbagai universiti.

Katanya, siasatan mendapati sindiket terbabit menyasarkan individu dari benua Afrika yang mempunyai masalah dokumen dengan menawarkan pasport palsu serendah RM1,000.

“Bagi pas dan dokumen lain akan dikenakan bayaran RM200 setiap keping antaranya pas pelajar dan kad pelajar.

“Sindiket akan mencari mereka yang bermasalah ini dan kemudian menawarkan perkhidmatan menyediakan dokumen berkenaan,” katanya.

Ruslin berkata, kedua-dua suspek ditahan di Depoh Imigresen Putrajaya bagi membantu siasatan mengikut Akta Imigresen 1959/63, Akta Pasport 1966 dan Peraturan-Peraturan Imigresen 1963. -Edisi 9

Advertisements

Terkini

PRK Sungai Bakap: Pilih Cikgu Joohari atau Abang Abidin

PENGUNDI di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap akan membuat pilihan sama ada Cikgu Joohari atau Abang Abidin sebagai...

Lagi Artikel Berkaitan