25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 29, 2023

Nahas enam sekeluarga: APAD batal lesen pengendali lori

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

AGENSI Pengangkutan Awam Darat (APAD) membatalkan Lesen Pengendali Syarikat Sepadu Ikhlas Sdn Bhd berkuat kuasa serta-merta.

Ia susulan kemalangan membabitkan lima kenderaan termasuk lori yang dikendalikan syarikat itu, di Kilometer 5, Jalan Segamat-Kuantan, Segamat, yang mengakibatkan enam beranak maut pada 1 September lalu.

APAD menerusi kenyataan berkata, perkara itu diputuskan hasil siasatan yang dilakukan dan mendapati syarikat berkenaan tidak mematuhi keperluan syarat berkanun lesen yang telah ditetapkan.

“Pembatalan lesen berkenaan atas kesalahan gagal mematuhi syarat berkanun lesen Akta Pengangkutan Awam Darat 2010 (Akta 715) dan pemanduan secara berbahaya.

“Kedua, gagal mematuhi syarat lesen keperluan keselamatan seperti mana senarai di bawah pemeriksaan dan audit keselamatan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

“Ini termasuk gagal memperbaharui lesen kenderaan bermotor (LKM) bagi kenderaan lori yang tamat tempoh ketika kemalangan berlaku,”menurut kenyataan itu.

Mengulas lanjut, APAD berkata, pihaknya turut mendapati syarikat berkenaan juga mempunyai rekod saman lampau yang tinggi.

“Selepas pembatalan tersebut, sebarang transaksi berhubung Lesen Pengendali bagi syarikat berkenaan tidak dibenarkan,”katanya.

APAD berkata, Kementerian Pengangkutan menegaskan tidak akan berkompromi terhadap mana-mana kesalahan pemanduan kenderaan pengangkutan awam darat secara berbahaya yang membabitkan kemalangan dan mengancam keselamatan pengguna jalan raya.

Dalam masa sama, APAD turut mengingatkan mana-mana pengendali berlesen untuk memantau prestasi pemandu kenderaan masing-masing dan memastikan aspek keselamatan dan kebajikan pemandu terjaga setiap masa.

Enam sekeluarga yang meninggal dunia dalam kemalangan tersebut ialah pasangan suami isteri Amir Ruddin Ismail, 46 tahun, dan Norahimah Noor Muhammad, 43 tahun, serta empat anak mereka – Fatimatulzahrah, 17 tahun; Seri Khadijah Aqilah, 13 tahun; Rufaidatul Asyariyah, 10 tahun, dan Muhammad Assyakrawi, 5 tahun.

Seorang lagi anak Amir Ruddin yang juga penumpang kereta sama, Abdullah,15, dan pemandu lori sedang dirawat di Hospital Segamat akibat parah di dada dan badan.

Kemalangan berlaku setelah kereta Perodua Alza yang mereka naiki bertembung dengan sebuah lori.

Selain lori dan Perodua Alza, tiga kenderaan lain turut terlibat dalam nahas itu, iaitu sebuah Honda HRV, sebuah Proton Wira dan sebuah Perodua Bezza. – Edisi 9

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

Kumpulan nasyid Aeydan enggan dibayangi Rabbani

MENYEDARI mereka dilahirkan sebagai anak-anak Rabbani, ramai beranggapan kumpulan nasyid Aeydan bakal menyambung legasi kumpulan itu. Namun begitu, ia membuatkan...

Lagi Artikel Berkaitan