26 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 4, 2023

Muzium Negara tawar tiket percuma selama tiga hari

Sempena sambutan ke-60 tahun Muzium Negara

Mesti Baca

Ahmad Shazwan Md Yusof
Ahmad Shazwan Md Yusof
Wartawan Edisi 9

SEMPENA sambutan ke-60 tahunnya, Muzim Negara menawarkan tiket percuma selama tiga hari bermula hari ini kepada semua rakyat Malaysia.

Kementerian Perpaduan Negara menerusi kenyataan berkata, tiket percuma tersebut ditawarkan sehingga 3 September dan boleh didapati di kaunter tiket Muzium Negara.

Selain itu katanya, bersempena dengan sambutan ke-60 tahun yang bermula semalam sehingga 3 September, pelbagai program menarik yang telah dirancang.

“Antaranya pameran, Larian 60 Tahun Muzium Negara, mini konsert, pertandingan, gerai jualan, Malam Gema Puisi serta Majlis Apresiasi Media dan Rakan Strategik.

“Program selama empat hari ini menyasarkan seramai 10,000 hingga 15,000 pelawat akan hadir,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Persembahan Datuk Ramli Sarip antara acara pada Sambutan 60 Tahun Muzium Negara. – Edisi9/Kementerian Perpaduan Negara

Dalam perkembangan sama, Kementerian Perpaduan Negara berkata, Sambutan 60 Tahun Muzium Negara telah disempurnakan menterinya, Datuk Aaron Ago Dagang, semalam.

Uajrnya, sambutan itu dilaksanakan bersempena dengan penubuhan Muzium Negara pada 31 Ogos 1963 oleh Yang di-Pertuan Agong ketiga, Tuanku Syed Putra Jamalullail.

Muzium Negara menjadi simbol keutuhan perpaduan dan semangat patriotik yang tinggi dalam kalangan seluruh Masyarakat pada ketika itu.

“Sepanjang enam dekad penubuhannya, Muzium Negara telah berjaya mengadakan pameran dengan kerjasama strategik pelbagai pihak sama ada dalam negara atau luar negara.

Pelbagai aktiviti dianjurkan sempena Sambutan 60 Tahun Muzium Negara yang bermula semalam sehingga 3 September ini. – Edisi9/Kementerian Perpaduan Negara

“Antara negara luar yang bekerjasama dengan Muzium Negara ialah negara-negara ASEAN, China, Kazakhstan, India, Republik Czech, United Kingdom, Amerika Syarikat dan sebagainya.

“Sehingga Julai lalu, Muzium Negara telah menerima kehadiran lebih 80,759,578 orang pelawat,” katanya.

Sementara itu Aaron berkata, penganjuran program tersebut membuktikan kesatuan dan kerjasama utuh di antara muzium serta institusi yang terlibat serta penglibatan masyarakat.

Katanya, ini secara tidak langsung mampumenyumbang kepada pembangunan sosial yang berterusan, khususnya dalam pembentukan dan pengukuhan jati diri kebangsaan.

“Ia sejajar dengan matlamat utama Dasar Perpaduan Negara yang memperkasa usaha berterusan untuk memupuk, mengukuh dan memelihara perpaduan dalam kalangan rakyat,” ujarnya. – Edisi 9

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

ACL: JDT malukan BG Pathum di gelanggang lawan

JOHOR Darul Ta'zim FC (JDT) tampil cemerlang apabila memalukan kelab Thailand, BG Pathum United di laman sendiri dengan kemenangan...

Lagi Artikel Berkaitan