26.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 19, 2024

Kerajaan kaji keperluan SPRM di bawah selian EAIC

Mesti Baca

Fitri Hazam
Fitri Hazam
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN akan mengkaji dengan beberapa cadangan pindaan kepada Akta Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan 2009 (Akta 700) antara diteliti dalam sesi perbincangan pengukuhan Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) pertama, baru-baru ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, sesi itu membincangkan mandat Perdana Menteri mengenai cadangan mewujudkan badan bebas baharu dan/atau pengukuhan EAIC bagi memantau salah laku agensi penguatkuasaan.

“Antara perkara dibincangkan adalah penubuhan Jawatankuasa Pro-tem yang dipersetujui oleh Jemaah Menteri pada 19 April 2023.

“Jawatankuasa ini akan meneliti beberapa cadangan pindaan kepada Akta Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan 2009 untuk mengukuhkan EAIC.

Advertisements

“Selain itu, jawatankuasa turut akan mengkaji keperluan memasukkan SPRM sebagai salah sebuah agensi penguatkuasaan yang disenaraikan di bawah seliaan EAIC, katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Mesyuarat turut dihadiri Pengerusi EAIC, Tan Sri Mohd Sidek Hassan serta Peguam Cara Negara, Datuk Ahmad Terrirudin Mohd Salleh.

EAIC ditubuhkan melalui Akta 700 yang telah diwartakan pada 3 September 2009 dan mula berkuat kuasa pada 1 April 2011.

Ketika ini, terdapat 21 agensi penguatkuasaan disenarai di bawah Jadual Akta 700 dan pemakaiannya kepada SPRM telah dikecualikan melalui peruntukan di bawah subseksyen 1(5) Akta 700. – Edisi 9

Advertisements

Terkini

AP Terbuka: Mana-mana syarikat bumiputera boleh memohon

MANA-MANA syarikat bumiputera, termasuk yang tidak pernah terlibat dalam aktiviti automotif, boleh memohon untuk dilantik sebagai syarikat AP Terbuka...

Lagi Artikel Berkaitan