31 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024

Macau Scam: Pembantu tadika rugi RM167,525

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SEORANG pembantu tadika di Terengganu terpaksa berputih mata apabila menanggung kerugian sebanyak RM167,525 selepas ditipu sindiket Macau Scam sejak Januari lalu.

Kejadian dipercayai bermula apabila mangsa berusia 56 tahun menerima panggilan daripada individu tidak dikenali mendakwa sebagai pihak insurans.

Menurut Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Md Din, suspek memaklumkan mangsa pernah membuat tuntutan insurans sebanyak RM68,000 kerana dimasukkan ke wad namun mangsa menafikan perkara berkenaan.

“Mangsa kemudian dihubungi ‘polis’ yang mengaku dari Selangor sebelum dimaklumkan terbabit dalam pengubahan wang haram dan rasuah.

“Panggilan mangsa kemudian disambungkan kepada ketua polis balai yang bertindak bertanya beberapa maklumat peribadi sebelum dia sekali lagi menerima panggilan daripada pihak pendakwa raya.

“Mangsa diminta memindahkan semua wang ke dalam satu akaun miliknya dengan nombor talian akaun itu sudah ditukar manakala nombor pinnya juga diberikan pihak suspek sambil memaklumkan wang milik mangsa akan dijaga pihak Bank Negara.

“Suspek juga mengarahkan mangsa memadamkan setiap transaksi panggilan berkenaan dan mangsa memaklumkan memindahkan semua wangnya ke dalam satu akaunnya seperti diarahkan,” katanya hari ini.

Advertisements

Abdul Rahim berkata, mangsa hanya menyedari ditipu selepas menceritakan kejadian berkenaan kepada anak saudaranya ketika dia mahu meminjam wang bagi menyelesaikan masalah dihadapinya.

Menurutnya, siasatan mendapati wang mangsa dipindahkan secara berperingkat ke akaun tidak dikenali bermula 26 Januari hingga 9 Mac lalu membabitkan kerugian sebanyak RM167,525.

“Mangsa membuat laporan polis pada 19 Mac lalu untuk tindakan lanjut dengan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan,” katanya.

Dalam pada itu, Abdul Rahim turut mengingatkan masyarakat supaya berhati-hati dan tidak mudah percaya sekiranya menerima panggilan telefon daripada individu yang mengaku daripada mana-mana agensi kerajaan atau bank.

Beliau berkata, masyarakat tidak seharusnya panik sekiranya menerima panggilan sedemikian dan diminta membuat semakan dengan pihak yang berkenaan terlebih dahulu selain tidak sewenang-wenangnya memberikan maklumat peribadi dan perbankan kepada individu tidak dikenali.

-EDISI9

Advertisements

Terkini

Dituduh jadi jurucakap parti lawan, Akmal ‘bedal’ Lokman Adam

KETUA Pemuda UMNO, Dr Akmal Saleh “membedal” Datuk Lokman Noor Adam setelah Pengarah Komunikasi UMNO itu menuduhnya menjadi jurucakap...

Lagi Artikel Berkaitan