32.7 C
Kuala Lumpur
Monday, March 27, 2023

PM perlu tarik balik lantikan Nurul Izzah – Hamzah

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dinasihat menarik balik pelantikan anaknya, Nurul Izzah sebagai Penasihat Ekonomi dan Kewangan kepada beliau.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, amalan nepotisme dalam PKR tidak boleh diheret sama ke dalam pentadbiran kerajaan.

Mennurutnya, amalan nepotisme oleh Anwar yang melantik anaknya sendiri itu juga disifatkan sebagai pengkhianatan kepada rakyat Malaysia.

Walk the talk please (Cakap serupa bikin). Pelantikan ini bukan sahaja tidak wajar, salah, serta merosakkan imej kerajaan, malah bertentangan sama sekali dengan amalan tadbir urus baik, berintegriti dan bebas rasuah.

Pro bono bukan alasan untuk menghalalkan nepotisme dan tindakan Anwar mempertahankan pelantikan anaknya adalah sesuatu yang amat memalukan, lebih-lebih lagi Tan Sri Hassan Merican sudah pun bertindak sebagai penasihat kepada Perdana Menteri,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baca juga:   3 produk kosmetik dikesan mengandungi racun berjadual merkuri

Hamzah berkata, Malaysia Madani yang dicanang hanyalah retorik kosong kerana keutamaan Perdana Menteri lebih terarah kepada ahli keluarga sendiri berbanding menyelesaikan isu kos sara hidup, menangani cabaran ekonomi serta meneroka pasaran baharu untuk negara.

Untuk rekod, pelantikan Nurul Izzah yang merupakan bekas Ahli Parlimen Permatang Pauh itu telah berkuat kuasa sejak 3 Januari lalu.

Anwar telah mempelawa anaknya untuk menjalankan tanggungjawab tersebut bagi membantunya di Pejabat Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan tanpa membayar sebarang elaun atau gaji bagi jawatan tersebut.

Baca juga:   Onn Hafiz angkat sumpah sebagai MB petang ini?

Anwar menjelaskan bahawa anak perempuannya itu mempunyai dua ijazah iaitu dalam bidang kejuruteraan dan juga dasar awam yang merangkumi politik, ekonomi dan sosial ketika menuntut di School of Advanced International Studies (SAIS), Universiti Johns Hopkins, Washington.

Beliau juga berkata bahawa seseorang itu tidak perlu mempunyai kelulusan yang berkaitan untuk memegang sesuatu jawatan.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Timbalan Menteri Pendidikan ditegur Speaker, gagal menjawab soalan

Timbalan Menteri Pendidikan, Lim Hui Ying ditegur di Dewan Rakyat, hari ini kerana tidak menyediakan jawapan terhadap soalan yang...

Lagi Artikel Berkaitan