30.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

Anggota polis disiasat, rakan bergambar dengan senjata api

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEORANG anggota polis yang bertugas di Balai Polis Taman Johor Jaya akan disiasat kerana membenarkan rakannya iaitu seorang orang awam bergambar dengan senjata api miliknya, semalam.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Mohd. Sohaimi Ishak berkata, gambar berkenaan tular di media sosial khususnya Twitter menerusi satu akaun bernama @evvok.

Menurut beliau, siasatan dibuat mendapati gambar berkenaan diambil pada pukul 2.43 pagi semalam di hadapan Balai Polis berkenaan.

“Polis telah mengesan satu ciapan yang dimuat naik oleh pemilik akaun Twitter bernama @evvok memaparkan seorang lelaki berpakaian seragam polis sedang menghisap rokok bersama seorang orang awam yang sedang memegang senjata api milik anggota polis berkenaan.

“Orang awam yang merupakan rakan kepada anggota tersebut dilihat memegang senjata api jenis HK-MP5,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baca juga:   Tiada bukti kematian Haziq berkaitan vaksin - Pakar forensik

Tambah Mohd. Sohaimi, ketika gambar tersebut diambil, anggota polis berkenaan sedang bertugas membuat pengawalan di Pos Pengawal Balai Polis berkenaan.

“Siasatan mendapati anggota polis, orang awam yang memegang senjata api dan juga seorang lagi individu awam yang mengambil gambar berkenaan merupakan rakan dan semuanya berusia 25 tahun.

“Difahamkan, tujuan gambar tersebut diambil adalah sebagai kenang-kenangan, namun ianya telah dimuat naik ke dalam media sosial sehingga menjadi tular,” jelasnya.

Mohd. Sohaimi memberitahu, tindakan anggota polis tersebut membenarkan orang awam memegang senjata api ketika bertugas adalah satu kesalahan yang melanggar tatakelakuan.

Baca juga:   Anggota polis mengaku tak bersalah terima sogokan RM16,000

Sehubungan dengan itu, kata beliau, siasatan lanjut sedang dijalankan Bahagian Integriti dan Pematuhan Standard (BIPS) Ibu Pejabat Polis Daerah Seri Alam.

“Anggota terlibat boleh dikenakan tindakan dibawah Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993,” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Nurul Izzah dilantik Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan PM

NAIB Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar mengesahkan beliau telah dilantik sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan...

Lagi Artikel Berkaitan