24.9 C
Kuala Lumpur
Monday, January 30, 2023

Agong pakaikan pangkat anakanda, dari Leftenan kepada Kapten

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri´ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah hari ini berkenan berangkat ke Majlis Pemakaian Pangkat kepada anakanda baginda.

Majlis Pemakaian Pangkat itu disempurnakan sendiri oleh Seri Paduka Baginda berdua kepada Tengku Hassanal yang dipakaikan pangkat Kapten di Istana Negara.

Turut berangkat YAM Tengku Arif Bendahara Tengku Muhammad Iskandar Ri’ayatuddin Shah, YAM Tengku Panglima Raja Tengku Amir Nasser Ibrahim Shah, YAM Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Iman Afzan, YAM Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Ilisha Ameera, YAM Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Ilyana dan YAM Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Afzan Aminah Hafidzatullah.

Turut hadir pada majlis ini, Panglima Tentera Darat Jeneral Tan Sri Zamrose bin Mohd Zain.

Baca juga:   ‘Perang’ habis-habisan ke atas kilang, premis perniagaan - TPM

Tengku Hassanal, yang sebelum ini berpangkat Leftenan, menamatkan pengajian ketenteraan di pusat latihan tentera tersohor dunia, Akademi Tentera Diraja Sandhurst, United Kingdom, pada Disember 2019 selepas menjalani latihan di akademi itu selama 44 minggu.

Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong juga pernah menjalani latihan ketenteraan di Akademi Ketenteraan Diraja Sandhurst dari 1978 sehingga 1979 dan ditauliahkan oleh mendiang Ratu Elizabeth II pada tahun 1980.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Kemerosotan jumlah pelajar aliran sains jejas pembinaan negara

KEMEROSOTAN jumlah pelajar aliran sains di sekolah-sekolah menengah semakin membimbangkan dan situasi itu perlu ditangani dengan segera, kata Ahli...

Lagi Artikel Berkaitan