25.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

3.8 juta kenderaan guna lebuhraya sempena perayaan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEBANYAK 3.8 juta kenderaan dijangka berada di atas lebuh raya di seluruh negara sepanjang cuti perayaan Tahun Baharu Cina (TBC) bermula hujung minggu ini.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, dalam usaha memastikan kelancaran trafik serta keselamatan pengguna pada tahap tertinggi sepanjang tempoh berkenaan, Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) telah mengambil beberapa inisiatif.

“Antaranya, mengadakan kerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerusi Op Selamat yang telah bermula Jumaat lepas serta Op Bersepadu yang akan dilancarkan esok bersama Jabatan Pengangkutan Jalan

“Pengoperasian LLM dan syarikat konsesi juga akan dipertingkatkan kepada 24 jam dengan menambah kakitangan bertugas melibatkan anggota peronda, petugas di plaza tol, anggota RELA (Jabatan Sukarelawan Malaysia) serta anggota Pasukan Tindakan Kecemasan (ERT).

“Kita juga akan pastikan sistem kutipan tol berfungsi sebaiknya selain menambah lorong bagi mengurangkan kesesakan di plaza tol, ” katanya pada sesi temu ramah bersama Bernama Radio di Wisma Bernama, hari ini.

Baca juga:   Najib, Jho Low antara disaman 1MDB, SRC

Selain itu, katanya, jentera kembalik turut disediakan di beberapa lokasi terpilih untuk membantu pengguna lebuh raya jika terjadi sebarang kemalangan.

Menurutnya, semua syarikat konsesi lebuh raya juga akan menghentikan kerja-kerja pembinaan dan penyelenggaraan yang melibatkan penutupan lorong, bermula Jumaat ini sehingga Rabu depan bagi mengelak gangguan aliran trafik.

“Kementerian Kerja Raya juga akan bekerjasama dengan Kementerian Pengangkutan dalam menjayakan kempen keselamatan jalan raya yang akan dilancarkan esok,” katanya.

Baca juga:   3 kanak-kanak antara 4 maut nahas 2 kenderaan

Dalam pada itu, Nanta berkata, sebanyak 4,379 korban nahas jalan raya direkodkan di seluruh negara sepanjang Januari hingga September tahun lalu melibatkan 402,626 kes kemalangan.

“Ia merupakan peningkatan sebanyak 36 peratus atau 147, 094 kes kemalangan berbanding tempoh sama pada 2021,” katanya. – BERNAMA

Wartawan

Terkini

UMNO pecat Tun Faisal berkuat kuasa serta-merta

BEKAS Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta. Beliau yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan