28.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 28, 2023

JAKOA, JPKK bakal digerak bantu mangsa banjir

Peranan JAKOA dan JPKK terbukti berkesan kerana pegawai dan pimpinan tempatan engetahui selok-belok kawasan masing-masing.

Mesti Baca

JABATAN Kemajuan Orang Asli (JAKOA) dan Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) bagi memastikan penduduk di kawasan pedalaman menerima bantuan jika berlaku banjir pada musim tengkujuh nanti.

Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, peranan JAKOA dan JPKK terbukti berkesan kerana pegawai dan pimpinan tempatan yang berpengalaman dan mengetahui selok belok kawasan masing-masing.

“Persediaan banjir ini (KPLB) dia ada prosedur operasi standard (SOP), contohnya di kawasan pedalaman kita ada JAKOA yang sudah ada SOP mereka dan nak buat apa, kalau dari 850 kampung orang asli di seluruh Semenanjung ini, dia (pegawai JAKOA) sudah tahu kawasan mana yang selalu banjir.

“Begitu juga dengan Ketua Kampung atau JPKK yang dilantik seluruh negara contohnya aliran hulu ke hilir sungai di daerah Padang Terap, mana kampung yang sebenarnya selalu banjir, yang tepi sungai ini dia sudah hafal sepatutnya dan dia akan ambil tindakan,” katanya.

Baca juga:   Banjir: Tarikh buka sekolah penggal 3 ditangguh seminggu

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas melancarkan Gerakan Veteran UMNO ‘Keluarga Ku Pengundi BN’ di Kuala Nerang, Kedah hari ini.

MAHDZIR KHALID

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) sebelum ini meramalkan negara akan mengalami hujan lebat berterusan mulai November depan dan berisiko menyebabkan banjir besar.

Cuaca buruk juga diramal melanda negara kerana Monsun Timur Laut aktif pada bulan itu yang membawa hujan lebat berterusan serta banjir berskala besar dijangka berlaku.

Baca juga:   Ismail Sabri umum RM100 juta bantuan awal pascabanjir

Selain JAKOA, kata Mahdzir, semua agensi Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) juga akan memainkan peranan masing-masing dalam menghadapi bencana banjir.

Menurutnya, setiap agensi KPLB sudah mempunyai sasaran kawasan yang sering terjejas.

“Seperti Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA), mereka jaga pekebun-pekebun kecil, mereka juga tahu kawasan mana sering berlaku banjir dan mereka ada sasaran apa benda yang mereka patut buat dan semua agensi sudah ada peranan masing-masing dan sasaran mereka,” kata Mahdzir. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Lagi Artikel Berkaitan