25.5 C
Kuala Lumpur
Friday, September 30, 2022

Usaha kerajaan tangani inflasi, kos sara hidup semakin berhasil

Kesannya dapat dilihat apabila kenaikan harga barang lebih terkawal.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PERDANA Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyifatkan usaha kerajaan dalam menangani inflasi dan kos sara hidup sudah semakin membuahkan hasil yang positif.

Beliau berkata, perkara itu terhasil dengan usaha kerajaan secara berterusan termasuklah membentuk Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi.

Justeru, Ismail Sabri berkata, kesannya dapat dilihat apabila kenaikan harga barang lebih terkawal dengan jaminan rantaian bekalan makanan dan barangan lebih meyakinkan terutama ayam dan minyak masak dalam botol.

“Langkah seterusnya, kerajaan memperluaskan dan menjenamakan Program Jualan Keluarga Malaysia (PJKM) kepada Program Jualan Murah Keluarga Malaysia (JMKM).

“Ia melibatkan 600 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) seluruh negara dan 13 kawasan Parlimen di Wilayah Persekutuan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Terdahulu, Perdana Menteri merasmikan pelancaran Program Inisiatif Pendigitalan Sektor Peruncitan (ReDI) dan Program JMKM Peringkat Kebangsaan di Dataran Kerayong, Bera, Pahang.

Baca juga:   Lima negeri beralih Fasa Empat mulai Isnin ini - Hishammuddin

Program ReDI adalah salah satu program berimpak tinggi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) bagi memastikan agenda digitalisasi khususnya penggunaan e-dompet dalam kalangan pengguna dan peniaga diperluaskan ke kawasan luar bandar.

Perdana Menteri berkata, program-program itu merupakan usaha berterusan kerajaan untuk membantu golongan peniaga dan pengguna ketika seluruh dunia berhadapan dengan peningkatan inflasi.

Sementara itu, bagi menggalakkan pembayaran tanpa tunai ini, Ismail Sabri berkata, kerajaan menawarkan inisiatif e-voucher Program Jualan Malaysia dengan peruntukan RM2 juta mulai 30 Ogos 2022 hingga 31 Disember 2022.

Baca juga:   Pelantikan jalan keluar kekalutan, kekusutan politik - PM

“e-voucher ini boleh dimuat turun melalui aplikasi MySales Tracker KPDNHEP,” katanya –Edisi 9

Terkini

Ejen kosmetik diculik ke negara jiran berjaya diselamatkan

SEORANG ejen jualan produk kosmetik yang diculik dalam kejadian di Kampung Semat Jal, Wakaf Bharu di Tumpat, Kelantan, 13 September...

Lagi Artikel Berkaitan