24.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 31, 2023

RUU Antilompat Parti akan dipersembah kepada Agong

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

RANG Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) No. 3 2022 Pindaan mengenai Larangan Ahli Parlimen Bertukar Parti akan dipersembah kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dalam masa terdekat bagi mendapat perkenan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, selepas mendapat perkenan, rang undang-undang itu akan digazetkan pelaksanaannya mengikut garis masa yang disasarkan iaitu minggu pertama September.

Beliau berkata, Yang di-Pertuan Agong perlu memberi perkenannya sebanyak dua kali sebelum rang undang-undang itu digazetkan.

“Selepas diperkenankan nanti, rang undang-undang itu akan dikembalikan semula kepada Bahagian Hal Ehwal Undang-undang (BHEUU) dan Jabatan Peguam Negara (AGC) untuk diformat sekali lagi, bagi dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong sekali lagi,” katanya dalam sidang media hari ini.

Katanya, selepas itu Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan membuat pemakluman melalui surat kepada semua menteri besar dan ketua menteri untuk mengesyorkan kepada semua negeri mengenai pindaan terhadap Jadual Kelapan Perlembagaan Persekutuan.

Baca juga:   Calon SPM yang gagal dapat sijil boleh duduki ujian ulangan

Wan Junaidi berkata, ia akan yang membolehkan semua Dewan Undangan Negeri meminda Perlembagaan Negeri masing-masing dengan memasukkan peruntukan larangan bertukar parti agar selaras dengan Jadual Kelapan Perlembagaan Persekutuan sebagaimana yang diluluskan di Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

“Kita nak dia (negeri) ikut format kita itu, Jadual Kelapan Perlembagaan Persekutuan yang kita pinda bersama itu, supaya Persekutuan dan pihak negeri, undang-undangnya sama.

Baca juga:   Agong perkenan lantikan lapan anggota Suhakam baharu

“Kita takut kalau ada perbezaan daripada sudut perkataan, garis panduan yang disebut di undang-undang itu nanti, akan mendatangkan konflik di antara undang-undang Persekutun dan negeri,” katanya.

Wan Junaidi berkata, sesi libat urus dengan negeri-negeri akan diadakan bagi tujuan penyeragaman dengan undang-undang Persekutuan di bawah Perkara 71 Perlembagaan Persekutuan.

Pada 28 Julai lepas, pindaan Rang Undang-undang Perlembagaan bagi mewujudkan peruntukan larangan Ahli Parlimen bertukar parti telah diluluskan dengan mendapat sokongan lebih dua pertiga ahli dewan di Dewan Rakyat.

Pada 9 Ogos, Rang Undang-undang berkenaan turut diluluskan di Dewan Negara selepas memperoleh sokongan 52 daripada 60 senator selepas dua kali undi belah bahagian dilakukan, iaitu lebih dua pertiga persetujuan Ahli Dewan Negara.– BERNAMA

Wartawan

Terkini

Wanita dituduh bunuh bekas suami di ladang kelapa sawit

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan