25 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 4, 2022

Garis panduan kenderaan mikromobiliti diumumkan tak lama lagi

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

MENTERI Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong memaklumkan pelan dan garis panduan menyeluruh berhubung penggunaan kenderaan mikromobiliti akan diumumkan tidak lama lagi.

Ia susulan bantahan awam berhubung larangan penggunaan tiga jenis kenderaan itu, iaitu Moped, Personal Mobility Devices (PMD) dan Personal Mobility Aids (PMA), di atas jalan.

Kata beliau, kerajaan memahami keperluan dan peranan penting yang boleh dimainkan menerusi penggunaan kenderaan mikromobiliti.

“Sebab itu, pelan dan garis panduan yang komprehensif merangkumi pelbagai kementerian, agensi dan pihak berkuasa tempatan (PBT) kini di peringkat akhir untuk disiapkan dan ia akan diumumkan tidak lama lagi,” katanya di Facebook hari ini.

Hantaran itu turut melampirkan tangkap layar laporan bekas perdana menteri Najib Razak yang tidak setuju dengan larangan itu.

Pada 26 April lalu, kerajaan mengumumkan larangan penggunaan tiga jenis kenderaan itu di atas jalan yang berkuat kuasa serta – merta.

Baca juga:   3 kenderaan mikromobiliti dilarang berada di atas jalan raya

Ka Siong dilaporkan berkata, penggunaan kenderaan itu hanya dibenarkann di dalam bangunan dan kawasan yang tiada percampuran aliran trafik.

Wartawan

Terkini

Status warganegara anak ibu rakyat Malaysia fokus Azalina

STATUS kewarganegaraan kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu-ibu warganegara Malaysia antara tumpuan diberikan oleh Datuk Seri Azalina...

Lagi Artikel Berkaitan