32.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 9, 2023

Tempah janji temu dos penggalak di MySejahtera

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

ORANG ramai kini boleh membuat janji temu suntikan dos penggalak vaksin COVID-19, menerusi Booking Management System dalam aplikasi MySejahtera untuk tempahan slot bermula 21 Mac ini di seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif ProtectHealth Corporation Sdn Bhd, Datuk Dr Anas Alam Faizli, berkata kemudahan tempahan itu dilaksanakan hasil inisiatif kerajaan, selain janji temu yang telah ditetapkan aplikasi MySejahtera.

Menurutnya, ia bertujuan meluaskan lagi liputan dan mempercepatkan suntikan dos penggalak dalam kalangan rakyat Malaysia, sebelum status vaksinasi penuh ditarik balik daripada penerima vaksin primer lengkap (dos 1 dan 2) bagi yang tidak mendapatkan dos penggalak selewat-lewatnya 31 Mac ini.

“Tujuan kemudahan ini adalah untuk memupuk kesedaran masyarakat serta tanggungjawab individu terhadap pematuhan prosedur operasi standard (SOP) dan meluaskan akses kepada program vaksinasi sedia ada, terutama dalam kalangan warga emas, bagi memastikan fasa peralihan kepada endemik yang akan bermula 1 April depan dapat dilaksanakan dengan selamat,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Baca juga:   Buku tulisan Tommy Thomas karut, bersifat 'mala fide'

Dr Anas berkata, warga emas yang tidak divaksinasi atau tiada diberi dos penggalak, dengan komorbiditi, mempunyai risiko kematian yang lebih tinggi sekiranya dijangkiti COVID-19.

Memandangkan Ramadan semakin hampir menurutnya, dinasihatkan agar golongan warga emas mendapatkan dos penggalak secepat mungkin.

“Mari lindungi keluarga kita. Sama-sama kita meningkatkan tahap perlindungan kita sebelum memasuki fasa peralihan kepada endemik,” katanya.

Baca juga:   Dos penggalak kepada penerima secara percuma, sukarela

Orang ramai boleh merujuk laman web ProtectHealth: www.protecthealth.com.my untuk melihat senarai pusat pemberian vaksin (PPV) pilihan yang berdaftar bawah ProtectHealth sebagai senarai rujukan di ‘Find Vaccination Centre (PPV)’.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

315,760 PerantiSiswa sudah diagih setakat ini

SEBANYAK 315,760 atau 86 peratus peranti diagihkan kepada penerima PerantiSiswa daripada 366,843 permohonan yang diluluskan setakat hari ini. Menteri...

Lagi Artikel Berkaitan