28.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

KPLB segerakan inisiatif bantuan banjir Keluarga Malaysia

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Pembangunan Luar Bandar (KPLB) telah mengambil inisiatif menyegerakan bantuan banjir Keluarga Malaysia bagi membantu meringankan beban kerugian yang ditanggung mangsa bencana banjir.

Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, KPLB bersama lapan agensinya iaitu MARA, RISDA, FELCRA, KEJORA, KESEDAR, KETENGAH, KEDA dan PERDA, sedia melaksanakan inisiatif bantuan Keluarga Malaysia pada kadar segera mengikut peruntukan sedia ada.

“Ketika ini dalam fasa pasca banjir, KPLB dan semua agensi kita sedang melaksanakan kerja-kerja penilaian kerosakan yang dialami oleh mangsa banjir selain menjalankan kerja-kerja pembersihan menerusi pasukan sukarelawan kita yang turun padang di Bentong, Hulu Langat dan juga Banting untuk membantu mangsa banjir.

“Kita juga komited dalam memastikan segala bantuan disalurkan segera bagi memastikan kebajikan dan keperluan mangsa banjir terutama di luar bandar terjamin,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sukarelawan KPLB membaiki kediaman mangsa banjir yang rosak di Kampung Setia, Karak, Pahang. – Sumber: [email protected]

Jelas Mahdzir, lebih tiga ribu sukarelawan KPLB dan agensinya digerakkan bagi membantu kerja-kerja pembersihan rumah mangsa banjir termasuk membaiki pendawaian dan barangan elektrik di Kawasan Angkat di Bukit Changgang, Banting, Huala Langat dan Kampung Karak Setia, Bentong, Pahang.

Baca juga:   Perkasakan kebajikan rakyat bukan pilihan raya umum mengejut

KPLB juga katanya, memperuntukkan sejumlah RM4 juta dalam bentuk sumbangan barangan keperluan seperti bakul makanan dan kit pembersihan diri kepada mangsa banjir.

“Bagi bantuan baik pulih rumah, KPLB menyediakan peruntukan RM15 ribu bagi setiap rumah penduduk luar bandar yang layak menerima bantuan itu.

Baca juga:   Zahid Hamidi jelaskan ucapan 'sanggup redah banjir'

“Manakala RM56 ribu diperuntukkan bagi bantuan bina baharu rumah mangsa banjir yang kehilangan kediaman sepenuhnya.

Sukarelawan KPLB membersihkan kediaman serta peralatan rumah mangsa banjir di Kampung Setia, Karak, Pahang- Sumber: [email protected]

“Lima insentif pemberian tunai disediakan oleh kerajaan Keluarga Malaysia seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang mana keseluruhannya mencecah RM10,000 bagi setiap ketua isi rumah, malah mencapai sehingga RM61,000 bagi individu yang mengalami kemusnahan rumah.

KPLB juga tambah Mahdzir, sedang mengumpul data di seluruh negeri yang terjejas banjir untuk pelan pembaikan dan peruntukan kos untuk perumahan rakyat termiskin, PPRT, jalan kampung, jalan perhubungan desa, jambatan, longkang surau, taska, tabika serta ameniti sosial yang lain di bawah seliaan KPLB.

“Selain itu, MARA turut meringankan beban kewangan mangsa banjir dengan memberi kelonggaran penjadualan semula bayaran balik pinjaman pelajaran dan perniagaan selain pengecualian bayaran sewaan premis perniagaan kepada peniaga yang terjejas.

“MARA juga tidak akan meneruskan sebarang tindakan penguatkuasaan ke atas peminjam kemudahan MARA yang terkesan dengan bencana banjir luar biasa yang melanda kali ini.

Menurut beliau, bagi penyewa premis perniagaan MARA pula, pertimbangan pengecualian bayaran sewa adalah berdasarkan kerosakan dan kerugian yang ditanggung oleh penyewa.

Baca juga:   FELCRA agih keuntungan RM136.4 juta kepada 73,000 peserta

“KPLB berharap program bantuan yang menyeluruh ini akan dapat membantu melegakan kebimbangan terhadap komitmen kewangan di waktu yang sungguh mencabar ini sambil mengekalkan simpanan KWSP masing-masing,” kata Mahdzir.

Baca juga:   Tiga kementerian bincang usaha bantu pekebun kecil

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Tiga calon SPM Orang Asli naik helikopter hadiri peperiksaan

TIGA calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dari Kampung Orang Asli Punan dibawa ke Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Nitar di...

Lagi Artikel Berkaitan