23.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 30, 2022

FLFAM diarah segerakan hantar bekalan telur

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PERSEKUTUAN Persatuan-persatuan Penternak Malaysia (FLFAM) diarahkan untuk menyegerakan penghantaran bekalan telur bagi mengatasi isu kekurangan bahan mentah itu.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Ale­xander Nanta Linggi berkata, arahan itu dikeluarkan pihaknya selepas mengadakan sesi libat urus bersama FLFAM di Putrajaya semalam.

“Menerusi sesi libat urus itu, pelbagai isu telah kami bincangkan termasuklah isu kekurangan bekalan telur yang dialami di seluruh negara ketika ini.

“Jadi, bagi mengatasi masalah kekurangan itu, FLFAM telah diarahkan untuk segerakan penghantaran stok telur di seluruh negara sekali gus menjamin semula bekalan bahan mentah itu,” katanya, lapor Kosmo.

FLFAM turut memberi jaminan menghantar bekalan telur ayam secara serta-merta ke seluruh negara mulai semalam.

“KPDNHEP sentiasa mengambil ambil maklum laporan akhbar dan media sosial berhubung isu kekurangan telur ayam yang meningkat di pasaran semenjak pembukaan sektor ekonomi pada 22 September 2021.

Baca juga:   2,998 kes jangkitan baharu berbanding 5,709 sembuh

“Kami menerima beberapa aduan berkaitan isu kekurangan telur ayam terutamanya di pe­ringkat runcit serta sedang berusaha memastikan bekalan mencukupi,” jelasnya.

Dalam pada itu, katanya, KPDNHEP turut melaksanakan penguatkuasaan Ops Pasar (Telur Ayam) sejak 2 Ogos tahun lalu selain melaksanakan beberapa inisiatif antaranya melakukan kajian rantaian bekalan telur ayam secara komprehensif.

“Kementerian juga mengadakan perbincangan dengan industri telur selain menjalankan pemeriksaan secara berkala di peringkat penternak, pemborong dan peruncit.

Baca juga:   17 kematian, 3 kematian BID dilaporkan semalam - COVIDNOW

“Sebanyak 2,711 peruncit dan 1,039 pemborong yang dipantau keberadaan bekalan secara ha­rian oleh KPDNHEP serta membuat pemantauan bekalan telur ayam secara berkala ke atas 50 syarikat pengeluar telur ayam yang mewakili 101 ladang bermula awal Mei 2020,” ujarnya.

Buat masa ini, anggaran pengeluaran telur ayam di pasaran pada bulan Januari 2022 ialah sebanyak 839 juta biji sebulan. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Dua cedera dalam insiden tangki NGV lori meletup

DUA lelaki termasuk seorang warga emas cedera apabila tangki gas cecair asli (NGV) sebuah lori meletup di stesen minyak...

Lagi Artikel Berkaitan