27.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 5, 2022

Terowong SMART rekod 22 jam lencong 5 juta meter padu air

Tindakan itu menyebabkan kawasan sekitar Kuala Lumpur hanya mengalami banjir-banjir kecil

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

TEROWONG Lebuh Raya SMART berjaya melencongkan 5 juta meter padu air Sungai Klang sejak diaktifkan selama 22 jam susulan hujan lebat berterusan pada Sabtu lalu.

Ketua Setiausaha Kementerian Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Dr. Zaini Ujang berkata, kawalan lencongan terowong tersebut diaktifkan pada 1.32 tengah hari 18 Disember sehingga 12 tengah hari 19 Disember.

Menurut Zaini, ia merupakan satu rekod baharu yang dicatatkan melibatkan Terowong SMART kerana sejak 2007, sebanyak lapan kali lencongan dibuat dan di setiap operasi hanya rekodkan kira-kira tiga jam operasi.

“Bagi lencongan kali kesembilan ini, tempoh operasi selama kira-kira 22 jam disebabkan intensiti hujan yang sangat tinggi di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor.

“Selain itu, berdasarkan perkiraan pihak Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), keadaan akan lebih teruk terutamanya melibatkan kawasan di tengah-tengah bandar Kuala Lumpur seperti di Masjid Jamek sekiranya jumlah air tersebut tidak dilencongkan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baca juga:   Ibu, bayi maut selepas kereta terbalik dalam parit

Zaini berkata, aset-aset JPS di sekitar Kuala Lumpur seperti rumah pam juga diaktifkan secara maksimum sejak Sabtu.

“Walaupun hujan lebat dan Empangan Batu melepaskan air dengan bukaan 300 milimeter atau 20 peratus pada pukul 11.15 pagi Sabtu, kawasan sekitar Kuala Lumpur hanya mengalami banjir-banjir kecil kerana tindakan segera yang dilakukan,” katanya.

Sementara itu, menerusi satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Syarikat Mengurus Air Banjir dan Terowong Sdn Bhd (SMART), memaklumkan 5 juta meter padu air sudah berjaya dilencongkan dari Sungai Klang dan Sungai Ampang ke Kolam Takungan Taman Desa.

Baca juga:   Indonesia tarik balik pembekuan pekerja ke Malaysia

“Proses pengepaman keluar air ke hilir sungai masih belum dapat dijalankan kerana keadaan paras air sungai yang masih tinggi di bahagian hilir sistem SMART.

“SMART memohon pengguna agar bersabar dan memberi kerjasama mengenai pengumuman status operasi Terowong SMART yang akan disiarkan melalui penghebahan media dan papan maklumat elektronik (VMS),” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Bantuan Musim Tengkujuh pekebun kecil Risda ditambah baik

KABINET bersetuju meluluskan Penambahbaikan skim Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) untuk pekebun kecil getah Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah...

Lagi Artikel Berkaitan