24.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 31, 2023

Muzakarah khas bincang SOP rapatkan saf solat berjemaah – Idris

Mesti Baca

JABATAN Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah diarah untuk mengatur satu muzakarah khas untuk membincangkan prosedur operasi standard (SOP) bagi aktiviti masjid dan surau berikutan perkembangan Pelan Pemulihan Negara (PPN) masa kini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Idris Ahmad berkata, muzakarah khas Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam (MKI) itu akan diadakan pada 20 Oktober ini.

Menurut beliau, muzakarah itu bertujuan mendengar taklimat mengenai penilaian risiko semasa COVID-19 oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta beberapa isu berkaitan aktiviti masjid dan surau.

“Ini termasuklah cadangan SOP untuk merapatkan saf ketika solat berjemaah,” ktanya dalam satu kenyataan hari ini.

Idris berkata, muzakarah itu akan dihadiri oleh para mufti seluruh negara serta ahli-ahli muzakarah terdiri daripada pakar-pakar berkaitan selain KKM dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Baca juga:   Tiada kecuaian semasa evakuasi baki rakyat Malaysia di Ukraine

“Saya percaya suatu keputusan demi maslahah umum akan dapat dicapai dan berharap aktiviti masjid dan surau khususnya solat berjemaah seperti sedia kala akan dibenarkan dengan SOP tertentu,” katanya.

Mulai esok tiada lagi negeri yang berada dalam Fasa 1 dan 2 PPN apabila Pulau Pinang, Kedah, Perak, Kelantan dan Sabah menjadi negeri terakhir yang beralih ke Fasa 3 PPN.

Ini berikutan jumlah penerima vaksin COVID-19 sudah melebih 90 peratus populasi dewasa di seluruh negara manakala kes-kes jangkitan juga menunjukkan kadar penurunan.

Baca juga:   Putrajaya catat kebolehjangkitan RT 1.16, dahului lima negeri lain

Malah rakyat di seluruh negara juga kini dibenarkan merentas negeri setelah kali terakhir melakukannya beberapa hari sebelum Hari Raya Aidilfitri pada Mei lalu ekoran pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh di seluruh negara. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Wanita dituduh bunuh bekas suami di ladang kelapa sawit

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan