27.6 C
Kuala Lumpur
Friday, December 3, 2021

Muzakarah khas bincang SOP rapatkan saf solat berjemaah – Idris

Mesti Baca

JABATAN Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah diarah untuk mengatur satu muzakarah khas untuk membincangkan prosedur operasi standard (SOP) bagi aktiviti masjid dan surau berikutan perkembangan Pelan Pemulihan Negara (PPN) masa kini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Idris Ahmad berkata, muzakarah khas Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam (MKI) itu akan diadakan pada 20 Oktober ini.

Menurut beliau, muzakarah itu bertujuan mendengar taklimat mengenai penilaian risiko semasa COVID-19 oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta beberapa isu berkaitan aktiviti masjid dan surau.

“Ini termasuklah cadangan SOP untuk merapatkan saf ketika solat berjemaah,” ktanya dalam satu kenyataan hari ini.

Idris berkata, muzakarah itu akan dihadiri oleh para mufti seluruh negara serta ahli-ahli muzakarah terdiri daripada pakar-pakar berkaitan selain KKM dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Saya percaya suatu keputusan demi maslahah umum akan dapat dicapai dan berharap aktiviti masjid dan surau khususnya solat berjemaah seperti sedia kala akan dibenarkan dengan SOP tertentu,” katanya.

Mulai esok tiada lagi negeri yang berada dalam Fasa 1 dan 2 PPN apabila Pulau Pinang, Kedah, Perak, Kelantan dan Sabah menjadi negeri terakhir yang beralih ke Fasa 3 PPN.

Baca juga:   Jakim bangun sistem maklumat bersepadu halal RM3.4 juta

Ini berikutan jumlah penerima vaksin COVID-19 sudah melebih 90 peratus populasi dewasa di seluruh negara manakala kes-kes jangkitan juga menunjukkan kadar penurunan.

Baca juga:   Malaysia terima 586,700 dos vaksin AstraZeneca dari Thailand

Malah rakyat di seluruh negara juga kini dibenarkan merentas negeri setelah kali terakhir melakukannya beberapa hari sebelum Hari Raya Aidilfitri pada Mei lalu ekoran pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh di seluruh negara. – Edisi 9

Terkini

Trend kahwin lewat, kes cerai menurun antara perkongsian DOSM

JABATAN Perangkaan Malaysia (DOSM) berkongsikan maklumat penduduk di negara ini kini mula berkahwin pada usia lewat 20-an berbanding awal...

Lagi Artikel Berkaitan