26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, May 18, 2022

Pesakit di PKRC MAEPS berkurangan lima kali ganda

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SHAH ALAM – Jumlah pesakit COVID -19 yang memerlukan bantuan oksigen di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Bersepadu (PKRC) 2.0 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang menunjukkan pengurangan sehingga lima kali ganda berbanding sebulan lalu.

Pengarah PKRC MAEPS 2.0, Dr Shahabuddin Ibrahim berkata, perkembangan itu menunjukkan ‘sinar’ bahawa situasi COVID -19 di negara ini semakin baik.

Menurutnya, trend penurunan positif itu berlaku sejak tiga ke empat minggu lalu, dengan jumlah pesakit memerlukan bantuan oksigen hanya 109 orang berbanding 525 orang sebelum ini.

“Rekod yang paling tinggi sebelum ini ialah 525 pesakit yang memerlukan bantuan oksigen iaitu membabitkan pesakit COVID -19 kategori empat.

“Sekarang jumlah pesakit yang kita ada ialah seramai 2,456 orang, dengan 109 pesakit kategori empat dan 1,930 kategori tiga, manakala warganegara seramai 2,324 orang dan bukan warganegara 132 orang.

Baca juga:   Malaysia, Korea Selatan meterai MoU, perkukuh pertahanan
DR SHAHABUDDIN IBRAHIM

“Pada 8 Ogos lalu, kita mempunyai seramai 525 pesakit kategori empat dan 1,789 pesakit kategori tiga.

“Alhamdulillah, ini menunjukkan keadaan semakin baik dengan pesakit kategori tiga adalah dominan ketika ini,” katanya lapor Sinar Harian.

Dr Shahabuddin berkata, PKRC berkenaan memang bersiap sedia dengan tangki oksigen dan mesin oksigen concentrator yang banyak bagi pesakit yang kritikal dengan bantuan daripada Jabatan Kesihatan Selangor (JKS) serta Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Katanya, memandangkan jumlah pesakit memerlukan bantuan mesin itu semakin berkurang, sejumlah 470 mesin oksigen concentrator diagihkan untuk kegunaan negeri lain seperti Pahang, Johor, Pulau Pinang, Perlis, Kelantan, Kedah, dan Terengganu.

Baca juga:   Covid-19: 5,666 kes baharu, menurun 162 kes harian

“Apa yang boleh saya katakan, petugas kesihatan di sini boleh berasa sedikit lega dengan situasi sekarang.

“Ramai petugas kesihatan dari negeri lain yang datang membantu kita seperti dari Sabah, Sarawak dan Pulau Pinang sudah kembali ke tempat mereka.

“Kita jangka trend penurunan pesakit dan tahap ini akan berterusan dan keadaan akan kembali lebih baik untuk tempoh dua ke tiga minggu lagi,”katanya.

Jelas beliau, dengan penurunan positif itu, membuktikan keberkesanan pelaksanaan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK).

Dalam masa sama, beliau berharap semua pegawai serta kakitangan sentiasa terus bersemangat untuk memerangi pandemik COVID -19.-Edisi 9

Baca juga:   Semua sekolah di Sabah ditutup 16 hari

Terkini

Sindiket pengedaran dadah antarabangsa guna krayon tumpas

TINDAKAN sindiket pengedaran dadah antarabangsa menyembunyikan dadah dalam peralatan mewarna krayon sebelum dihantar melalui syarikat kurier ke luar negara,...

Lagi Artikel Berkaitan