27.4 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

Biarkan rakyat tentukan kerajaan, bukan ahli politik – Candra

Mesti Baca

CYBERJAYA – Kedudukan sesebuah kerajaan seharusnya diserahkan kepada rakyat untuk menentukannya, bukan bukannya golongan ahli politik yang gemar memanipulasikan keadaan.

Penganalisis politik, Dr Chandra Muzaffar berkata, selain menjunjung demokrasi tulen, langkah itu dapat membetulkan punca yang menyebabkan negara berada dalam keadaan politik kucar-kacir.

Bagaimanapun, beliau menambah, memberi pilihan kepada rakyat menentukan nasib kerajaan hanya boleh dilakukan selepas negara berjaya mengawal krisis kesihatan COVID-19.

“Apabila krisis tidak lagi mengancam kesejahteraan kita sebagai sebuah negara, marilah kita mulai mempersiapkan diri untuk pilihan raya umum (PRU).

“Terdapat sebab-sebab kukuh mengapa rakyat secara keseluruhan harus memutuskan persoalan penting ini tentang siapa yang harus membentuk pemerintahan seterusnya,” ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Chandra menambah, yang menjadi punca krisis politik hari ini adalah kesan rasuah terhadap UMNO dan masyarakat.

Baca juga:   Melayu/Islam kukuh jika Muhyiddin kembali ke pangkuan UMNO

“Sebilangan pemimpin UMNO, kononnya, bimbang mereka akan disabitkan dengan kesalahan rasuah dan harus menghabiskan masa bertahun-tahun di penjara.

“Oleh itu, mereka berharap bahawa golongan elit yang berkuasa dapat membuka jalan untuk membebaskan mereka, sebab itulah mereka sangat berminat dengan perubahan rejim.

“Mereka terlupa bahawa jika mereka mengganggu proses kehakiman, ianya akan merosakkan moral masyarakat kita.” katanya.

Chandra seterusnya mengingatkan bahawa taruhan di sebalik krisis ini sangat besar dan rakyat Malaysia tidak boleh membiarkan sekumpulan individu dengan kepentingan tersendiri untuk membentuk masa depan negara.

Baca juga:   Doktor swasta dedah golongan antivaksin mahu sijil palsu

“Inilah sebabnya mengapa dalam krisis politik yang berlaku, bukan hanya nasib satu individu yang menjadi persoalannya. Malah, Inilah nasib yang negara kita sedang hadapi,” ujarnya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Fatwa tidak bercanggah dengan konsep Bangsa Johor

SULTAN Johor bertitah, fatwa Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ) berkenaan garis panduan umat Islam menghadiri upacara perayaan masyarakat...

Lagi Artikel Berkaitan