30.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 8, 2021

Biarkan rakyat tentukan kerajaan, bukan ahli politik – Candra

Mesti Baca

CYBERJAYA – Kedudukan sesebuah kerajaan seharusnya diserahkan kepada rakyat untuk menentukannya, bukan bukannya golongan ahli politik yang gemar memanipulasikan keadaan.

Penganalisis politik, Dr Chandra Muzaffar berkata, selain menjunjung demokrasi tulen, langkah itu dapat membetulkan punca yang menyebabkan negara berada dalam keadaan politik kucar-kacir.

Bagaimanapun, beliau menambah, memberi pilihan kepada rakyat menentukan nasib kerajaan hanya boleh dilakukan selepas negara berjaya mengawal krisis kesihatan COVID-19.

“Apabila krisis tidak lagi mengancam kesejahteraan kita sebagai sebuah negara, marilah kita mulai mempersiapkan diri untuk pilihan raya umum (PRU).

“Terdapat sebab-sebab kukuh mengapa rakyat secara keseluruhan harus memutuskan persoalan penting ini tentang siapa yang harus membentuk pemerintahan seterusnya,” ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Chandra menambah, yang menjadi punca krisis politik hari ini adalah kesan rasuah terhadap UMNO dan masyarakat.

“Sebilangan pemimpin UMNO, kononnya, bimbang mereka akan disabitkan dengan kesalahan rasuah dan harus menghabiskan masa bertahun-tahun di penjara.

“Oleh itu, mereka berharap bahawa golongan elit yang berkuasa dapat membuka jalan untuk membebaskan mereka, sebab itulah mereka sangat berminat dengan perubahan rejim.

“Mereka terlupa bahawa jika mereka mengganggu proses kehakiman, ianya akan merosakkan moral masyarakat kita.” katanya.

Chandra seterusnya mengingatkan bahawa taruhan di sebalik krisis ini sangat besar dan rakyat Malaysia tidak boleh membiarkan sekumpulan individu dengan kepentingan tersendiri untuk membentuk masa depan negara.

Baca juga:   Ismail Sabri bertemu pemimpin Pakatan Harapan
Baca juga:   Timbalan Pengerusi Tetap UMNO meninggal dunia

“Inilah sebabnya mengapa dalam krisis politik yang berlaku, bukan hanya nasib satu individu yang menjadi persoalannya. Malah, Inilah nasib yang negara kita sedang hadapi,” ujarnya. – Edisi 9

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

AARDO: Malaysia pandang serius capaian internet luar bandar

MALAYSIA mengambil serius terhadap kepentingan pembangunan infrastruktur termasuk capaian internet kepada masyarakat luar bandar dalam fasa pemulihan pandemik COVID-19. Menurut...

Lagi Artikel Berkaitan