27.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 29, 2024

40,000 disasar ‘serbu’ Ekspo Pelancongan Maya pertama

Mesti Baca

Lukman Ismail
Lukman Ismail
Editor Edisi 9

CYBERJAYA – Kira-kira 40,000 pengunjung disasar mengunjungi Ekspo Pelancongan Maya 2021 (VTE 2021) yang akan berlangsung pada 27 hingga 29 Ogos ini.

Presiden Persatuan Teknologi Pelancongan Digital Malaysia (DiTTAM), Rohizam Md Yusoff berkata, pada masa yang sama pihaknya mensasarkan jualan sebanyak RM2 juta sepanjang tiga hari ekspo itu berlangsung.

Beliau berkata, walau pun kes-kes positif harian COVID-19 masih tinggi di Malaysia namun VTE2021 ini adalah persediaan awal bagi industri untuk menerima pengunjung sejurus rentas negeri dibenarkan dan industi pelancongan kembali dibuka.

“Lagi pun pakej-pakej yang disediakan adalah sah untuk tempoh enam bulan sehingga setahun. Jadi kita tidak mahu apabila pelancongan dibenarkan, kita baharu terburu-buru menawarkan pakej.

“Selain menggiatkan semula sektor pelancongan, melalui VTE2021 ini juga kami membantu pengusaha dan pihak industri mempelajari teknologi,” katanya.

ROHIZAM MD YUSOFF

Beliau berkata demikian dalam sidang media secara maya sempena pelancaran awal VTE 2021. Hadir sama Ketua Pengarah Pelancongan Malaysia, Zulkifly Md Said.

Menurut Rohizam, setakat ini lebih 100 penggiat industri pelancongan dan agensi-agensi kerajaan berkaitan mengambil bahagian dalam VTE2021.

Katanya, dengan sokongan Tourism Malaysia, Jabatan Pelancongan Negeri, Persatuan Pelancongan, Hotel dan Resort serta pemain industri pelancongan tempatan, VTE 2021 akan dapat menyumbang dan menyokong pertumbuhan pelancongan domestik.

“Ini semua adalah sebahagian daripada usaha DiTTAM untuk mempertingkatkan pelancongan dan ekonomi domestik,” katanya.

Orang ramai boleh mengunjungi VTE2021 menerusi
https://vte2021.malaysiaexpo.net yang dijangka akan dirasmikan oleh Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Nancy Shukri. – Edisi 9

Terkini

Cheng Hoe tinggalkan Selangor FC, sertai kelab Thailand

KETUA Jurulatih Selangor FC, Tan Cheng Hoe membuat kejutan apabila meninggalkan kelab Gergasi Merah hari ini. Selangor FC memaklumkan, kedua-dua...

Lagi Artikel Berkaitan