25 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 28, 2023

Penurunan ketara kes jangkitan serius libat warga emas

Mesti Baca

CYBERJAYA – Data terkini Hospital Sungai Buloh hingga semalam menunjukkan, penurunan ketara kemasukan kes jangkitan serius (kategori 4 dan 5) dalam kalangan warga emas, bermula pada Minggu Epidemiologi (ME) ke-23.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, trend penurunan itu didapati selaras dengan permulaan fasa kedua Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), yang dimulakan seawal April lepas dan mula menunjukkan tanda-tanda awal keberkesanannya sejak ME ke-22.

Berdasarkan graf yang dilampirkan dalam kenyataan medianya, sebagai contoh, pesakit berusia 60 hingga 79 tahun, seramai 217 pesakit dimasukkan ke hospital bagi kes positif Covid-19 kategori berkenaan pada ME ke-21, sebelum menurun kepada 125 pesakit pada ME ke-23, manakala terkini pada ME ke-28 adalah 119 pesakit.

Kategori 4 adalah pesakit yang menghidap radang paru-paru dan memerlukan bantuan oksigen, sementara kategori 5 merupakan pesakit yang kritikal serta memerlukan bantuan pernafasan.

Sementara itu Dr Noor Hisham memaklumkan, bermula 17 Julai 2021, warga emas (individu berusia 60 tahun dan ke atas) yang masih belum mendapatkan janji temu vaksin, boleh hadir terus atau ‘walk in’ di mana-mana pusat pemberian vaksin (PPV) di Kuala Lumpur dan Selangor, bagi mendapatkan suntikan vaksin pada hari yang sama.

Baca juga:   Berikan juga ‘one off’ kepada pasukan keselamatan

“Selain itu, PPV juga akan terus beroperasi pada setiap hujung minggu termasuk cuti umum. Tindakan-tindakan ini selaras dengan komitmen Kementerian Kesihatan, dalam membina imuniti kelompok dalam kadar yang segera,” katanya menerusi kenyataan media berhubung perkembangan semasa Covid-19 hari ini.

Baca juga:   UOB umum kenaikan gaji dan pangkat Jun 2021

Justeru, beliau menasihatkan masyarakat, supaya menghadiri janji temu pada tarikh dan lokasi PPV yang telah diberikan, serta sentiasa menjaga prosedur operasi standard (SOP) sepanjang proses pengambilan vaksin di PPV.

Beliau juga memaklumkan KKM mengenal pasti 31 lagi kluster baharu COVID-19 dalam tempoh 24 jam lalu. 

”Ia melibatkan 18 kluster tempat kerja, lapan kluster komuniti, masing-masing dua kluster kumpulan berisiko tinggi dan pusat tahanan, serta satu kluster import. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Pembersihan UMNO: Redho, kadang kala tak sehaluan Zahid

KETUA Umno Bahagian Tebrau, Datuk Maulizan Bujang menyatakan beliau reda terhadap keputusan digantung enam tahun oleh UMNO walaupun dirinya...

Lagi Artikel Berkaitan