30.7 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 27, 2022

Anwar kemuka usul hilang kepercayaan terhadap PM

Mesti Baca

CYBERJAYA – Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengemukakan usul bahawa Dewan Rakyat hilang kepercayaan kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin dan dimakzulkan daripada jawatan Perdana Menteri dengan segera.

Anwar yang juga Ahli Parlimen Port Dickson berkata usul itu diserah kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun di bawah Peraturan 14(1)(h), 26(1)(d) dan 36(12) Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat serta Perlembagaan Persekutuan.

“Dengan ini saya Datuk Seri Anwar Ibrahim mewakili ahli-ahli Dewan Rakyat mengemukakan usul seperti berikut:

“Bahawa Dewan Rakyat ini mengambil ketetapan untuk hilang kepercayaan kepada Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Tan Sri Mahiaddin Md Yassin, Ahli Parlimen Pagoh dan dimakzulkan daripada jawatan Perdana Menteri dengan segera menurut Perlembagaan Persekutuan,” katanya pada sidang media di Bangunan Parlimen, lapor Bernama.

Anwar berkata dalam usul itu beliau menyatakan kenyataan media Istana Negara hari ini telah membidas sikap dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri  Takiyuddin Hassan yang mengelirukan Dewan Rakyat dengan menyatakan semua Ordinan Darurat telah dibatalkan pada 21 Julai, walhal ia telah dititahkan supaya dibentang dan dibahas di Parlimen bagi tujuan pengungkaian.

Baca juga:   Rakyat Prihatin lancar petisyen kekal Khairuddin sebagai menteri

Pejabat Yang Dipertua Dewan Rakyat ketika dihubungi mengesahkan menerima usul daripada Ketua Pembangkang itu.

Sementara itu, Anwar pada sidang media itu berkata beliau turut meminta Takiyuddin meletak jawatan secara terhormat kerana melakukan kesilapan dan mengelirukan dewan.

Baca juga:   Empat lagi kes positif Covid-19 di Parlimen - Speaker

Ditanya sama ada beliau akan menghadap Seri Paduka, Anwar berkata: “Itu kita lihat perkembangan dalam sehari dua ini, kalau perlu kita mohon menghadap”. – Edisi 9

Terkini

Adi Putra diangkat ikon BN, bantu kempen PRU15 kelak

PELAKON utama filem Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan, Datuk Adi Putra diangkat menjadi ikon Pemuda Barisan Nasional (BN). Perkara itu dimaklumkan...

Lagi Artikel Berkaitan