24.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 5, 2023

Muzium 3D pertama di Terengganu dibuka di Kertih

Mesti Baca

KEMAMAN – Jika sebelum ini Kertih dikenali sebagai pusat industri minyak dan gas terbesar di Asia Tenggara, kini bandar yang terletak di pesisir pantai Laut China Selatan itu mempunyai tarikan baharu, terutama pelancong.

Ia susulan pembukaan sebuah galeri seni tiga dimensi (3D) yang pertama seumpamanya di Terengganu.

Dibuka mulai 2 Januari lalu, Muzium 3D Kertih bakal menjadi tarikan baharu pelancong ke negeri ini, khususnya di Kemaman.

Diusahakan oleh tiga beradik yang juga anak jati Kertih, galeri dengan keluasan kira-kira 5,000 kaki persegi itu juga tercatat sebagai galeri 3D terbesar di Pantai Timur.

Muzium 3D Kertih yang dibuka di rumah perkedaian satu setengah tingkat milik Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) di Bandar Baru Kertih.

Salah seorang pengunjung Muzium 3D Kertih di hadapan salah satu lukisan 3D yang dipamerkan.

Menurut Pengurus Galeri Muzium 3D Kertih, Abdul Halim Ismail, idea pembukaan galeri 3D itu tercetus sejak dua tahun lalu namun hanya dapat direalisasikan pada penghujung tahun lalu.

Baca juga:   Muzium 3D Kertih laksana pembayaran tanpa tunai

“Kita berharap dengan adanya galeri 3D ini akan menarik lebih ramai pelancong untuk datang ke Kertih, sekali gus dapat menjana ekonomi penduduk setempat,” katanya hari ini.

Muzium 3D Kertih dibuka setiap hari kecuali Selasa dari pukul 9 pagi hingga 5 petang dengan bayaran masuk RM15 untuk dewasa dan RM10 bagi kanak-kanak.

Manakala untuk warganegara asing pula dikenakan bayaran masuk RM25 dewasa dan RM15 bagi kanak-kanak.

Baca juga:   Hubungan UMNO-Pas masih baik, kata Ismail Sabri

“Pengunjung jangan bimbang kerana sempena pembukaan Muzium 3D Kertih ini, kami menawarkan harga promosi iaitu RM10 untuk dewasa serta RM5 bagi kanak-kanak,” katanya.

Abdul Halim berkata, Muzium 3D Kertih mendapat sambutan luar biasa ketika tiga hari promosi masuk percuma diadakan pada 2 hingga 4 Januari lalu.

Antara tarikan di Muzium 3D Kertih.

“Kita sengaja memberi peluang terutama masyarakat tempatan untuk datang dan menikmati hasil seni lukis kami di galeri ini dan Alhamudlillah hampir semuanya menyatakan kepuasan,” katanya.

Lebih 30 lukisan yang dituangkan pada dinding itu dihasilkan oleh tiga pelukis tempatan dengan memaparkan elemen-elemen sejarah, kesenian dan kebudayaan Terengganu khususnya.

Justeru, Muzium 3D Kertih memberikan kelainan berbanding muzium serupa yang ada di negara ini, katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Dua lelaki tular gaduh depan Pasar Bentong dah kena tangkap

POLIS mengesahkan rakaman video tular membabitkan pergaduhan di hadapan sebuah pasar berlaku di Pasar Bentong, Pahang, kira-kira pukul 3...

Lagi Artikel Berkaitan