25.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 8, 2023

Agong, Permaisuri ucap Selamat Tahun Baharu, doa Malaysia terus dirahmati

Mesti Baca


KUALA LUMPUR – Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah menzahirkan ucapan selamat menyambut Tahun Baharu 2021 kepada seluruh rakyat Malaysia dalam dan luar negara.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, Seri Paduka berdua turut menzahirkan agar Malaysia sentiasa dirahmati nikmat keamanan dan perpaduan meskipun dilanda pelbagai ujian terutamanya pandemik COVID-19.

“Seri Paduka Baginda berdua turut mengambil kesempatan ini menzahirkan rasa syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnianya, Malaysia sentiasa dirahmati nikmat keamanan dan perpaduan meskipun sepanjang tahun 2020, negara yang kita cintai bersama ini dilanda pelbagai ujian.

“Ujian-ujian ini adalah sunnatullah bagi menguji hamba-hamba-Nya sebagaimana firman Allah yang bermaksud: Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu yang lebih baik amalnya, dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun.(Al-Mulk: 2),” kata Ahmad Fadil.

Beliau berkata, Seri Paduka Baginda berdua amat prihatin terhadap nasib rakyat yang terjejas terutamanya golongan yang kehilangan orang tersayang.

Justeru Seri Paduka Baginda berdua turut menzahirkan harapan agar rakyat terus sabar dan cekal mengharungi pandemik COVID-19 yang melanda negara ini.

“Wabak ini juga bukan sahaja telah mengancam keselamatan diri, malah menjejaskan kesejahteraan ekonomi negara dan sosio-ekonomi rakyat. Seri Paduka Baginda berdua amat prihatin terhadap nasib rakyat dan turut sama merasakan segala keperitan hidup rakyat, terutamanya golongan yang telah kehilangan orang tersayang mahupun punca pendapatan, akibat penularan wabak COVID-19 ini.

“Seri Paduka Baginda berdua menzahirkan harapan agar rakyat terus bersabar dan cekal dalam mengharungi dugaan ini dan sentiasa berdoa supaya musibah yang menimpa pulih seperti sedia kala.

Baca juga:   Jemaah meninggal dunia, ketika menunaikan solat Isyak
Baca juga:   Kastam Sabah rampas lebih 6 kg dadah bernilai RM200,000

“Semoga dengan kehadiran vaksin COVID-19 pada awal tahun hadapan nanti akan dapat membantu melandaikan keluk pandemik dan memutuskan transmisi virus yang melanda negara sekian lamanya,” jelasnya.

Dalam kenyataan itu juga Seri Paduka Baginda berdua turut menzahirkan kegusaran terhadap peningkatan kes positif harian COVID-19.
Justeru, rakyat dinasihati agar sentiasa menjaga keselamatan dan kesihatan diri serta keluarga.

“Menzahirkan rasa kegusaran terhadap kenaikan mendadak kes positif harian COVID-19, Seri Paduka Baginda berdua menasihati rakyat supaya sentiasa menjaga keselamatan dan kesihatan diri serta keluarga dengan berdisiplin mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan oleh kerajaan,” katanya.

Dalam pada itu, pengorbanan wira dan wirawati petugas barisan hadapan juga tidak dilupa. Seri Paduka Baginda berdua turut menzahirkan setinggi penghargaan kepada petugas barisan hadapan dalam memerangi wabak COVID-19.

“Seri Paduka Baginda berdua turut mengambil kesempatan ini menzahirkan setinggi penghargaan kepada wira dan wirawati petugas barisan hadapan di atas pengorbanan yang telah dicurahkan, tanpa mengira masa dan penat lelah dalam memikul tanggungjawab memerangi wabak COVID-19 demi keselamatan rakyat dan kesejahteraan negara,” jelas Ahmad Fadil.

Di samping itu, Seri Paduka Baginda berdua turut menasihati semua pihak khususnya ahli-ahli politik agar mengurangkan agenda dan ketegangan politik.

Sebaliknya, ahli politik titah Seri Paduka Baginda berdua, jelas Ahmad Fadil, perlu bersama berganding bahu dan memberi tumpuan membela kebajikan rakyat dan mengutamakan proses pemulihan ekonomi negara.

Baca juga:   Polis sahkan penemuan mayat dua beradik, siasatan dijalankan

“Sesungguhnya, Seri Paduka Baginda berdua sentiasa inginkan kesejahteraan dan kemakmuran rakyat jelata terpelihara dan ianya amat bergantung kepada kestabilan politik dan pentadbiran negara.

“Dalam usaha untuk mengekalkan kestabilan tersebut, Seri Paduka Baginda berdua menasihati semua pihak, khususnya ahli-ahli politik, supaya mengurangkan agenda dan ketegangan politik.

“Sebaliknya, ahli-ahli politik disarankan untuk bersama berganding bahu dan memberi tumpuan membela kebajikan rakyat serta mengutamakan proses pemulihan ekonomi negara,” katanya Ahmad Fadil lagi.

Tambahnya, Seri Paduka Baginda berdua mengingatkan semua pihak perlu sentiasa bermuhasabah untuk mengambil iktibar serta teladan daripada peristiwa dan cabaran yang telah dilalui pada tahun lalu.

Baca juga:   Polis sahkan penemuan mayat dua beradik, siasatan dijalankan

“Sehubungan dengan itu, Seri Paduka Baginda berdua mendoakan agar keamanan dalam negara dapat dikekalkan berserta dengan keharmonian hubungan antara kaum,kemakmuran ekonomi dan kesejahteraan kehidupan rakyat Malaysia yang sentiasa berpegang pada prinsip rukun negara dan keluhuran Perlembagaan Persekutuan.

“Allah SWT sentiasa membantu orang-orang yang berusaha dan Seri Paduka Baginda berdua menzahirkan keyakinan bahawa dengan semangat perpaduan dan daya tahan yang jitu, kita mampu bersama menghadapi segala cabaran dan ujian.

“Semoga tahun 2021 dikurniakan oleh Allah SWT dengan keadaan lebih baik berbanding tahun-tahun yang lalu. Seri Paduka Baginda berdua turut mendoakan supaya para pemerintah, pemimpin dan rakyat di negara ini terus dirahmati dan diberkati oleh Allah SWT,” kata Ahmad Fadil lagi.

Seri Paduka Baginda berdua turut mengajak seluruh rakyat untuk bersama mendoakan agar Malaysia sentiasa dilindungi daripada segala bentuk ancaman, serta dikurniakan perpaudan dan kemakmuran berkekalan.

Wartawan

Terkini

Tok Mat menghadap Sultan Brunei, jemput Baginda ke LIMA’23

SULTAN Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah berkenan menerima sembah menghadap Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan dalam satu lawatan rasmi...

Lagi Artikel Berkaitan