30.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 28, 2021

Pasport Malaysia dijual RM6,000 di internet?

Mesti Baca

WAH, nampaknya penjualan dokumen perjalanan dan pengenalan diri boleh menjadi satu perniagaan yang menguntungkan.

Itulah agaknya difikirkan oleh sebuah laman web yang berpusat di luar negara yang menawarkan perkhidmatan penjualan pasport antarabangsa, kad pengenalan diri dan lesen memandu beberapa negara utama dunia, termasuk Malaysia.

Laman web allgenuinedocuments.com yang dipercayai berpusat di Amerika Syarikat itu menawarkan pasport Malaysia pada harga AS$1,400 (RM6,000) dengan jaminan ketulenan.

Turut dijual ialah kad pengenalan Malaysia (MyKad) dengan harga AS$300 (RM1,289).

LAMAN web allgenuinedocuments.com menjual dokumen perjalanan antarabangsa kebanyakan negara dunia, termasuk Malaysia.

Bagaimana pun, Edisi 9 percaya dokumen-dokumen tersebut palsu memandangkan laman web itu juga menyediakan perkhidmatan mencetak dokumen-dokumen penting berkenaan.

Berdasarkan senarai perkhidmatannya, laman web itu berkata, pihaknya mencetak dokumen seperti pasport berkualiti, kad pengenalan, lesen memandu, visa, cop keluar dan masuk serta sijil Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS) tanpa perlu mendudukinya.

LAMAN web ini menyediakan perkhidmatan mencetak dokumen termasuk pasport antarabangsa berkualiti tinggi. – Sumber: allgenuinedocuments.com

“Ia dihasilkan dengan 100 peratus asli seperti dokumen asal. Kami juga menggunakan teknologi biometrik baharu untuk semua jenis dokumen kami,” kata laman web tersebut.

Baca juga:   Kenderaan masuk Kelantan meningkat semalam

Sementara itu orang ramai menggesa pihak berkuasa menjalankan siasatan berhubung penjualan pasport dan kad pengenalan Malaysia di internet.

Adam Danyal menerusi akaun Facebooknya mahukan mereka yang terlibat dikenakan tindakan.

“Hancur, bangsat jual IC (MyKad) online. JPN (Jabatan Pendaftaran Negara) jangan tidur. Tengok pautan inni lagi mengejutkan. Siap jual inlien lagi, siap testimnoni lagi,” tulisnya.

Baca juga:   Polis siasat Tajuddin tak pakai pelitup muka

Akhir tahun lalu, seorang pegawai JPN Pulau Pinang bergelar Datuk antara enam lelaki dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Georgetown di atas 32 pertuduhan melibatkan sindiket penjualan dokumen pengenalan diri dan sijil kelahiran kepada warga asing palsu dan diubah suai.

Kesemua mereka didakwa atas 11 pertuduhan di bawah Seksyen 26 E Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran 2007 (Akta 670) dan 10 pertuduhan membabitkan Seksyen 466 Kanun Keseksaan.

Mereka didakwa menjual satu dokumen pengenalan diri palsu dan diubah suai iaitu sijil kelahiran Malaysia dan MyKad dan MyKad atas nama individu disyaki warga China bagi maksud memudahkan suatu perbuatan penyeludupan migran. – Edisi 9

Baca juga:   Doktor pakar pandu Porsche Coupe maut kemalangan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

Bekas mufti luah syukur Sittah Annur bertaubat

CYBERJAYA - Bekas Mufti Wilayah Persekutuan yang juga bekas Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk...

Lagi Artikel Berkaitan