23.7 C
Kuala Lumpur
Tuesday, May 17, 2022

Covid-19: Dr Noor Hisham sampaikan khabar gembira

Mesti Baca

ALHAMDULILLAH… Itulah perkataan yang boleh diucap selepas mendengar perkembangan terkini kes wabak Covid-19 oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah hari ini.

Setelah melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac lalu dan sudah memasuki fasal keempat, hari ini Dr Noor Hisham menyampaikan khabar gembira, sekurang-kurangnya untuk meredakan perasaan seluruh rakyat.

Menurut beliau, jumlah kes baharu positif Covid-19 terus menunjukkan negara dalam tempoh pemulihan dengan hanya 38 kes rekodkan hari ini manakala pesakit yang pulih seramai 100 orang.

Tiada kematian dicatatkan dalam tempoh 24 jam lalu.

“Sehingga 26 April pukul 12 tengah hari, terdapat 38 kes baharu yang telah dilaporkan. Ini menjadikan jumlah kes positif Covid-19 di Malaysia adalah sebanyak 5,780 kes.

“Oleh itu, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 1,820 kes,” katanya pada sidang media perkembangan Covid-19 seperti dilaporkan Bernama hari ini.

Ini menjadikan 66.82 peratus atau 3,862 kes dari jumlah keseluruhan 5,780 kes positif telah sembuh.

Baca juga:   Awas! Happy Hypoxia pembunuh senyap pesakit Covid-19

Manakala jumlah pesakit yang di rawat di unit rawatan rapi juga menunjukan penurunan iaitu seramai 36 orang. Jumlah pesakit ICU yang memerlukan bantuan alat pernafasan juga menurun kepada 15 orang.

Jumlah kumulatif kes kematian akibat wabak itu di negara ini juga kekal sebanyak 98 kes atau 1.70 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Baca juga:   Pegawai polis ‘live’ TikTok ditukar ke SUKSIS UiTM Johor

Beliau berkata, sehingga kini, seramai 36 kes positif Covid-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah tersebut, 15 kes memerlukan bantuan pernafasan.

Walaupun begitu orang ramai dinasihat terus berada di rumah, mengekalkan penjarakan sosial dan menjaga kebersihan diri termasuk mencuci tangan lebih kerap bagi memastikan rantaian Covid-19 dapat diputuskan dengan sepenuhnya.

Terkini

Laluan alternatif sejauh 64 km elak Terowong Menora akan dibina

KERAJAAN Perak bersetuju dengan cadangan membina jalan pintas sebagai laluan alternatif kepada kenderaan supaya tidak melalui Terowong Menora di...

Lagi Artikel Berkaitan