24.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 2, 2023

Covid-19: Dr Noor Hisham sampaikan khabar gembira

Mesti Baca

ALHAMDULILLAH… Itulah perkataan yang boleh diucap selepas mendengar perkembangan terkini kes wabak Covid-19 oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah hari ini.

Setelah melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac lalu dan sudah memasuki fasal keempat, hari ini Dr Noor Hisham menyampaikan khabar gembira, sekurang-kurangnya untuk meredakan perasaan seluruh rakyat.

Menurut beliau, jumlah kes baharu positif Covid-19 terus menunjukkan negara dalam tempoh pemulihan dengan hanya 38 kes rekodkan hari ini manakala pesakit yang pulih seramai 100 orang.

Tiada kematian dicatatkan dalam tempoh 24 jam lalu.

“Sehingga 26 April pukul 12 tengah hari, terdapat 38 kes baharu yang telah dilaporkan. Ini menjadikan jumlah kes positif Covid-19 di Malaysia adalah sebanyak 5,780 kes.

“Oleh itu, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 1,820 kes,” katanya pada sidang media perkembangan Covid-19 seperti dilaporkan Bernama hari ini.

Baca juga:   Pelajar kes pertama Omicron, kontak rapat disahkan negatif

Ini menjadikan 66.82 peratus atau 3,862 kes dari jumlah keseluruhan 5,780 kes positif telah sembuh.

Manakala jumlah pesakit yang di rawat di unit rawatan rapi juga menunjukan penurunan iaitu seramai 36 orang. Jumlah pesakit ICU yang memerlukan bantuan alat pernafasan juga menurun kepada 15 orang.

Jumlah kumulatif kes kematian akibat wabak itu di negara ini juga kekal sebanyak 98 kes atau 1.70 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Baca juga:   164 pelajar Malaysia di Magetan dibawa pulang esok

Beliau berkata, sehingga kini, seramai 36 kes positif Covid-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah tersebut, 15 kes memerlukan bantuan pernafasan.

Walaupun begitu orang ramai dinasihat terus berada di rumah, mengekalkan penjarakan sosial dan menjaga kebersihan diri termasuk mencuci tangan lebih kerap bagi memastikan rantaian Covid-19 dapat diputuskan dengan sepenuhnya.

Wartawan

Terkini

EMRAZ sasar 12,000 jemaah menerusi pembiayaan umrah AmBank Islamic

EMRAZ Travel & Tours (EMRAZ), sebuah agensi pelancongan dan pengendali umrah dan haji menyasarkan sebanyak 12,000 jemaah bakal menggunakan...

Lagi Artikel Berkaitan