24.9 C
Kuala Lumpur
Monday, January 30, 2023

Sistem e-Pharmacist ditutup sementara – KKM

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) menutup sistem penempatan latihan siswazah bagi Pegawai Farmasi Gred UF41, e-Pharmacist buat sementara waktu.

Ini bagi memberi ruang kepada pasukan teknikal teknologi komunikasi maklumat (ICT) kementerian itu menilai dan menangani gangguan teknikal yang menyebabkan insiden gangguan capaian baru-baru ini.

KKM memaklumkan, sistem yang mula dibuka pada 19 Januari lalu, dikesan mengalami gangguan ekoran aduan calon yang memohon jawatan terbabit.

“Sehubungan itu, KKM mengarahkan tindakan segera diambil bagi mengenal pasti isu gangguan teknikal terbabit. Antara isu yang dikenal pasti adalah terdapat calon tidak dapat mengakses ke sistem pada waktu yang ditetapkan.

“Keadaan ini menyebabkan calon lewat atau tidak dapat memilih penempatan latihan siswazah lebih awal,” katanya, hari ini.

KKM berkata, turut berlaku capaian ke sistem yang perlahan (lagging) yang menyebabkan calon terpaksa menunggu lama untuk melengkapkan proses pemilihan penempatan.

Baca juga:   Badan mangsa kemalangan berkecai, 2 jam bomba kutip cebisan daging

Menurut KKM, terdapat isu calon yang berjaya memilih penempatan di suatu fasiliti melebihi had slot latihan siswazah yang ditetapkan.

KKM berkata, ia difahamkan bahawa seramai 627 calon ditawarkan pelantikan dan mereka perlu memilih penempatan latihan siswazah pada sesi kali ini.

“KKM akan membuka semula sistem e-Pharmacist pada tarikh baharu iaitu pada 30 Januari 2023 (Isnin) jam 12 tengah hari hingga 1 Februari 2023 (Rabu).

“Tarikh melapor diri bagi mengikuti Program Transformasi Minda (PTM) masih dikekalkan pada 13 Februari 2023,” katanya.

Baca juga:   Agong dirawat di IJN, mengadu kurang selesa dengan kesihatan

Berikutan itu, KKM berharap semua calon terbabit untuk bersabar dan mengakses semula sistem itu pada tarikh yang ditetapkan.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Kemerosotan jumlah pelajar aliran sains jejas pembinaan negara

KEMEROSOTAN jumlah pelajar aliran sains di sekolah-sekolah menengah semakin membimbangkan dan situasi itu perlu ditangani dengan segera, kata Ahli...

Lagi Artikel Berkaitan