25.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

Pengusaha premis penginapan diminta daftar PPP

Pelaksanaan itu juga bertujuan untuk mengelakkan premis penginapan pelancongan dijadikan tempat transit kepada penjenayah berikutan ia tidak mempunyai sebarang maklumat keluar masuk pelancong seperti hotel.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) meminta
semua pengusaha premis penginapan berlesen di bawah Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk mendaftar sebagai Premis Penginapan Pelancong (PPP) di bawah MOTAC selaras dengan Akta Industri Pelancongan 1992 [Akta 482].

MOTAC dalam kenyataan dikeluarkan berkata, ia bertujuan untuk mengawal kewujudan rumah kediaman yang dijadikan rumah penginapan atau inap desa yang semakin bertambah.

“Selain itu, membolehkan pengusaha mematuhi syarat yang dikenakan, serta mengelakkan sebarang aduan daripada pihak pengguna,”katanya.

Menurut MOTAC, pelaksanaan itu juga bertujuan untuk mengelakkan premis penginapan pelancongan dijadikan tempat transit kepada penjenayah berikutan ia tidak mempunyai sebarang maklumat keluar masuk pelancong seperti hotel.

Katanya, merujuk kepada statistik MOTAC, hanya 4,771 premis telah berdaftar sebagai PPP sedangkan masih banyak premis penginapan berlesen dan beroperasi di seluruh negara belum memohon pendaftaran di bawah MOTAC.

Baca juga:   3 produk kosmetik dikesan mengandungi racun berjadual merkuri

“Pendaftaran di bawah MOTAC adalah mandatori seperti ketetapan Akta 482. Oleh itu, MOTAC menggalakkan semua premis penginapan ini untuk berdaftar sebelum sebarang tindakan penguatkuasaan di ambil pada masa akan datang,”katanya.

Jelasnya, pendaftaran ini boleh dilaksanakan secara atas talian melalui Sistem Pelesenan & Penguatkuasaan Pelancongan atau Tourism Licensing and Enforcement System (TOURLIST) atau www.tourlist.gov.my.

Pada masa yang sama juga, MOTAC mengingatkan semua premis penginapan yang telah berdaftar sebagai PPP dan memenuhi syarat penggredan diminta untuk mengemukakan permohonan penggredan kepada Pejabat MOTAC Negeri berkenaan.

Baca juga:   Jangan pandang rendah usaha martabat bahasa Melayu

“Pelbagai insentif akan dapat dinikmati oleh premis yang telah diberikan penggredan oleh MOTAC.

“Antaranya adalah pengambilan pegawai dagang atau pekerja asing, insentif cukai daripada Malaysian Investment Development Authority (MIDA), bantuan kewangan daripada Kerajaan dari masa ke semasa dan juga membantu mempromosikan premis sama ada di dalam atau di luar negara.

“Oleh itu, MOTAC menyeru semua pengusaha premis penginapan yang layak untuk pendaftaran dan penggredan PPP mengambil peluang ini untuk berdaftar dan seterusnya diberikan penggredan di bawah MOTAC,”katanya.

Garis Panduan Pendaftaran Premis Penginapan Pelancong, Garis Panduan Penggredan Premis Penginapan Pelancong dan Kriteria Penggredan boleh dirujuk di lama sesawang MOTAC. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

UMNO pecat Tun Faisal berkuat kuasa serta-merta

BEKAS Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta. Beliau yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan