29.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

Stor sisa pukal blok utara Kementerian Kewangan terbakar

Kebakaran disedari seorang kakitangan MOF yang berada di ruang parkir aras berkenaan.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

STOR sisa pukal dan penyelenggaraan di blok utara, Level G Kementerian Kewangan (MOF) di Putrajaya dilaporkan terbakar, petang tadi.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Putrajaya, berkata pihaknya menerima panggilan pada pukul 2.34 petang sebelum tiga jentera dengan 23 anggota tiba di lokasi kejadian pada pukul 2.41 petang.

Menurutnya, kebakaran disedari seorang kakitangan MOF yang berada di ruang parkir aras berkenaan.

“Kebakaran turut dikesan oleh Sistem Pepasangan Keselamatan Kebakaran (PKK) jenis ‘pengesan asap’ yang menyebabkan penggera berbunyi.

“Pasukan Tindakan Kecemasan (ERT) premis berkenaan berjaya mengawal kebakaran daripada merebak ke stor bersebelahan dengan menggunakan lapan unit Alat Pemadam Api jenis Debu Kering.

“Anggota dan jentera yang tiba kemudian meneruskan pemadaman hingga dipadamkan sepenuhnya pada jam 3.39 petang,” katanya, hari ini.

Baca juga:   UPSI jalin kerjasama dengan universiti Bulgaria

Bomba berkata, kebakaran menyebabkan ruangan terbabit dipenuhi asap tebal dan pengudaraan menggunakan kipas extractor dilakukan bagi mengeluarkan asap yang memenuhi ruangan stor itu.

“Pasukan melaksanakan tindakan overhaul bagi memastikan tiada lagi sumber api yang mungkin wujud di tempat kejadian sebelum menamatkan operasi,” katanya.

Menurutnya, Bahagian Penyiasatan Kebakaran JBPM Putrajaya dan Unit Pengesan K9 turut digunakan bagi melaksanakan siasatan mengenal pasti sumber nyalaan yang menjadi punca kebakaran selain anggaran kerugian.

“Tiada mangsa terbabit dalam kejadian itu,” katanya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

LPPKN, JKN gempur saringan HPV DNA di seluruh negara

LEMBAGA Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) melaksanakan program Gempur Saringan HPV DNA...

Lagi Artikel Berkaitan