28.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, August 18, 2022

Peniaga ubah suai Skyline seperti kereta polis ditahan

Polis merampas kereta jenis Nissan Skyline R32 yang mempunyai lambang dan corak menyerupai kenderaan polis.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SEORANG peniaga yang menyertai pameran kereta di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS), Serdang ditahan polis, semalam.

Penahanan dilakukan pasukan Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis (IPD) Sepang selepas melakukan pemerhatian di pusat pameran itu dan merampas kereta jenis Nissan Skyline R32 yang mempunyai lambang dan corak menyerupai kenderaan polis.

Ketua Polis Daerah Sepang, Asisten Komisioner Wan Kamarul Azran Wan Yusof berkata, lelaki berumur 43 tahun yang berniaga aksesori kenderaan ditahan pada jam 10.30 malam selepas kereta terbabit viral di TikTok.

“Kenderaan terbabit mempunyai cukai jalan lengkap dan digunakan oleh pemiliknya.

“Pemilik kenderaan telah dibebaskan pada 12 tengah malam dengan jaminan polis dan kes disiasat mengikut Seksyen 89 Akta Polis 1967 kerana memiliki barangan yang dibekalkan kepada pihak polis untuk melaksanakan tugas,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baca juga:   KKM sedia bantu kaji kebaikan ganja - KJ

Terdahulu, Unit Perhubungan Awam Bukit Aman mengesan video viral yang memaparkan kenderaan pameran di MAEPS Serdang berlangsung semalam hingga hari ini, yang menyerupai kenderaan polis di TikTok.

-EDISI9

Terkini

Tiga lelaki dipenjara lapan bulan, denda RM1,000 cedera guru tahfiz

MAHKAMAH Majistret hari ini, menjatuhkan hukuman penjara lapan bulan kepada tiga lelaki selepas mereka mengaku bersalah mencederakan seorang tenaga...

Lagi Artikel Berkaitan