24 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 10, 2022

Presiden parti politik ditahan disyaki dalang pemalsuan kad data

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEORANG presiden parti politik serta seorang lelaki ditahan pada Rabu lalu selepas dipercayai menjadi dalang sindiket pemalsuan kad data melibatkan individu tiada taraf kewarganegaraan di Sabah.

Penggunaan kad itu dibongkar selepas sepasukan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Selangor menahan dua suspek berkenaan di kediaman mereka sekitar Subang Jaya pada Rabu lalu.

Difahamkan, kad perlindungan terbabit didakwa mempunyai kod QR yang disertakan permohonan kewarganegaraan kepada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bagi mengaburi mata mangsa.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata, sindiket yang beroperasi sejak awal tahun ini itu mengenakan bayaran sebanyak RM400 hingga RM1,000 bagi mendapatkan kad data berkenaan.

“Selain itu, sindiket itu juga mendakwa kad perlindungan yang diberikan dapat digunakan bagi mendapat manfaat seperti warganegara termasuk pendidikan, perubatan dan kemudian diberikan kad pengenalan,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman, hari ini, lapor Kosmo!.

Mengulas lanjut, Hamzah memaklumkan kedua-dua suspek terbabit telah dituduh di Mahkamah Sesyen Shah Alam di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan pagi tadi.

Baca juga:   RUU Anti Lompat Parti dibentang sesi Parlimen akan datang

“Sementara itu, sehingga kini seramai 400 mangsa dikesan berdasarkan dokumen yang dirampas,” katanya.

Tambah Hamzah, orang ramai terutama warga asing diingatkan supaya tidak terpedaya dengan sindiket penipuan itu susulan hanya empat kad pengenalan yang sah dikeluarkan di negara ini.

“Untuk menjadi penduduk di negara ini kita ada empat kad pengenalan, pertama kad pengenalan berwarna biru yang diberikan kepada warganegara Malaysia.

Baca juga:   KPKT rangka garis panduan operasi perniagaan premis makanan

“Yang kedua ialah kad pengenalan berwarna merah diberikan kepada penduduk tetap, ketiga kad pengenalan berwarna hijau iaitu pemastautin sementara berstatus bukan warganegara dan keempat adalah kad pengenalan berwarna coklat,” ujarnya.

Wartawan

Terkini

Ahmad Maslan, Steven Sim antara 27 dilantik Timbalan Menteri

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan dan Ahli Parlimen...

Lagi Artikel Berkaitan