26 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 4, 2023

Kementerian Ekonomi terima 3,398 permohonan IKR

Mesti Baca

Ahmad Shazwan Md Yusof
Ahmad Shazwan Md Yusof
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Ekonomi telah menerima sebanyak 3,398 permohonan Inisiatif Kemudahan Rakyat (IKR) sejak ia dilancarkan pada 20 Jun lalu.

Menterinya, Rafizi Ramli berkata, daripada jumlah itu sebanyak 1,491 permohononan diterima daripada individu, 989 permohonan daripada badan bukan kerajaan NGO dan 918 permohonan diterima daripada organisasi kerajaan.

Katanya, Sabah mendahului senarai dengan 909 permohonan yang bernilai RM150.9 juta, diikuti Negeri Sembilan dengan 559 projek (RM80.59 juta) dan disusuli Sarawak dengan 268 permohonan (RM37.53 juta).

“Daripada jumlah itu, sebanyak 1,385 projek telah pun diluluskan dengan 366 projek baik pulih jalan merupakan kelulusan tertinggi bagi IPR.

“Senarai 1,385 permohonan telah dikemukakan kepada pihak berkuasa tempat (PBT) atau agensi pelaksana yang berkenaan untuk semakan sebelum penyaluran dana dibuat,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media Indeks Harga Pengguna (IHP) Julai 2023 di Putrajaya, hari ini.

IKR membolehkan rakyat sama ada individu atau organisasi memohon secara terus kepada Kementerian Ekonomi bagi pelaksanaan projek infrastruktur kecil awam di kawasan masing-masing.

Peruntukan yang disediakan adalah terhad dan perlu dibelanjakan bagi melaksanakan projek-projek yang diluluskan pada 2023 dan kos bagi setiap projek IKR tidak melebihi RM200,000.

Mengulas lanjut Rafizi berkata, permohonan projek yang masih dalam proses semakan akan dikemukakan dalam masa terdekat sebelum dipanjangkan kepada PBT untuk pengesahan.

“Sebanyak 245 permohonan telah ditolak kerana tidak memenuhi justifikasi dan syarat permohonan di bawah IKR,” katanya.

Orang ramai masih boleh memohon bantuan projek-projek infrastruktur awam kecil melalui laman web IKR di pautan ikr.ekonomi.gov.my – Edisi 9

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

ACL: JDT malukan BG Pathum di gelanggang lawan

JOHOR Darul Ta'zim FC (JDT) tampil cemerlang apabila memalukan kelab Thailand, BG Pathum United di laman sendiri dengan kemenangan...

Lagi Artikel Berkaitan