27.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024

Waspada panggilan ‘scam’ Pegawai Tribunal MCMC

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SURUHANJAYA Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) menggesa masyarakat agar berwaspada dengan taktik penyamaran individu yang mengaku sebagai Pegawai Tribunal MCMC.

MCMC menerusi satu kenyataan memaklumkan pihaknya tidak mempunyai sebarang tribunal yang dinamakan mahupun beroperasi sebagai Tribunal MCMC.

Menurutnya, kakitangan daripada Tribunal MCMC seperti yang didakwa juga tidak wujud.

“Orang ramai diingatkan agar berwaspada dengan panggilan oleh individu tidak dikenali yang menyamar sebagai pegawai daripada Tribunal MCMC.

“Sebarang pengumuman atau pemakluman akan diuar-uarkan menerusi saluran rasmi seperti laman sesawang dan platform media sosial MCMC,” katanya.

Advertisements

Ujar kenyataan itu lagi, pihaknya sama sekali tidak akan menggunakan nama individu, nombor telefon bimbit persendirian mahupun penggunaan bahasa yang meragukan.

Sehubungan itu, pihaknya juga menggesa orang awam untuk tidak terpedaya dengan panggilan sedemikian oleh pihak yang tidak dikenali.

“Sekiranya menerima panggilan-panggilan mencurigakan, segera laporkan perkara tersebut kepada Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC) di talian 997.

“Selain itu, boleh juga laporkan kepada pihak berkuasa seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk perhatian dan tindakan susulan,” katanya.

-EDISI9

Advertisements

Terkini

212 terima penajaan Biasiswa YDPA sejak 2006 – Wan Dahlan

SERAMAI 212 warganegara Malaysia telah menerima Biasiswa Yang di-Pertuan Agong (BYDPA) menerusi 19 penawaran sejak diperkenalkan pad 2006 sehingga...

Lagi Artikel Berkaitan