26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, March 23, 2023

Waspada panggilan ‘scam’ Pegawai Tribunal MCMC

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SURUHANJAYA Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) menggesa masyarakat agar berwaspada dengan taktik penyamaran individu yang mengaku sebagai Pegawai Tribunal MCMC.

MCMC menerusi satu kenyataan memaklumkan pihaknya tidak mempunyai sebarang tribunal yang dinamakan mahupun beroperasi sebagai Tribunal MCMC.

Menurutnya, kakitangan daripada Tribunal MCMC seperti yang didakwa juga tidak wujud.

“Orang ramai diingatkan agar berwaspada dengan panggilan oleh individu tidak dikenali yang menyamar sebagai pegawai daripada Tribunal MCMC.

“Sebarang pengumuman atau pemakluman akan diuar-uarkan menerusi saluran rasmi seperti laman sesawang dan platform media sosial MCMC,” katanya.

Ujar kenyataan itu lagi, pihaknya sama sekali tidak akan menggunakan nama individu, nombor telefon bimbit persendirian mahupun penggunaan bahasa yang meragukan.

Sehubungan itu, pihaknya juga menggesa orang awam untuk tidak terpedaya dengan panggilan sedemikian oleh pihak yang tidak dikenali.

“Sekiranya menerima panggilan-panggilan mencurigakan, segera laporkan perkara tersebut kepada Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC) di talian 997.

Baca juga:   Gagal jelas peroleh wang RM3.14 juta, 10 individu didenda RM1,000

“Selain itu, boleh juga laporkan kepada pihak berkuasa seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk perhatian dan tindakan susulan,” katanya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Kejar pahala, jangan siakan dengan pembaziran – Agong

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menasihati umat Islam agar mengejar pahala bulan Ramadan serta tidak mensia-siakan bulan...

Lagi Artikel Berkaitan