23.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 1, 2022

Pusat penamaan calon Parlimen Padang Serai, DUN Tioman dibuka

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PUSAT penamaan calon Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) bagi Parlimen Padang Serai, Kedah dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tioman, Pahang dibuka jam 9 pagi ini.

Bagi Padang Serai, pusat penamaan calon di Kompleks Sukan Kulim Hi-Tech di Kulim manakala bagi Tioman, di Dewan Jubli Perak Sultan Haji Ahmad Shah, Rompin.

Kedua-dua pusat itu akan dibuka sehingga 10 pagi.

Calon-calon yang telah sah dinamakan bagi kedua-dua kerusi itu pada 5 Nov lepas perlu hadir di pusat penamaan calon untuk tujuan cabutan undi menentukan giliran pada kertas undi manakala calon baharu perlu menyerahkan kertas penamaan calon masing-masing.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian pada 7 Dis dan pengundian awal pada 3 Dis dengan tempoh berkempen selama 13 hari bermula selepas pengisytiharan calon hingga 11.59 malam 6 Dis.

PRU15 di kedua-dua kawasan berkenaan ditangguhkan berikutan kematian calon yang telah disahkan bertanding iaitu M. Karupaiya mewakili Pakatan Harapan (PH) bagi Parlimen Padang Serai dan Md Yunus Ramli dari Perikatan Nasional (PN) di DUN Tioman.

Baca juga:   Saya masih Ketua Menteri Melaka - Sulaiman

Karupaiya, 69, meninggal dunia pada 16 Nov lepas dipercayai akibat serangan jantung dan komplikasi kesihatan manakala Md Yunus, 61, disahkan meninggal dunia beberapa jam sebelum proses pengundian PRU15, Sabtu lepas (19 Nov).– BERNAMA

Wartawan

Baca juga:   Boleh makan dalam kedai di negeri Fasa 2 PPN - Muhyiddin

Terkini

Klip video amaran rusuhan 13 Mei kandungan berbayar – MCMC

TIGA klip video berhubung amaran rusuhan 13 Mei yang dimuatkan di dalam aplikasi TikTok merupakan kandungan berbayar, kata Suruhanjaya...

Lagi Artikel Berkaitan