26.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 19, 2024

Ginjal rosak, radang hempedu kerana suplemen ketum

Dianggarkan 128,000 orang mengambil ketum di Malaysia iaitu kedua tertinggi selepas ganja.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SIAPA sangkat seorang lelaki yang baharu berusia 28 tahun terpaksa menanggung derita masalah jangkitan dalam darah (sepsis), kerosakan ginjal dan radang hempedu gara-gara mengamalkan pengambilan suplemen dan produk berasaskan ketum.

Menurut Kesihatan Awam Malaysia (PHM), lelaki terbabit dimasukkan ke hospital setelah dia mengalami demam, sakit perut, keletihan dan kencing yang gelap.

“Dalam siasatan, pesakit dikatakan menelan 12 kapsul ketum dua kali sehari dalam masa beberapa bulan yang dikatakan sebagai suplemen kesihatan.

“Pesakit di dapati demam, nadi laju, kekuningan mata, perut yang sakit bila ditekan. Kencingnya mempunyai protien yang tinggi menunjukkan ginjal tidak mampu menapis dengan baik atau rosak.

“Beliau juga mengalami anemia dan masalah hati. Ultrasound hati menunjukkan hempedu telah menebal disebabkan radang. Pesakit dimasukkan ICU dan sembuh selepas rawatan,” kata jabatan itu hari ini.

Dalam satu lagi kes, seorang wanita berumur 45 tahun yang juga mengambil suplemen ketum dengan dos berlebihan menyebabkan kratomnya telah mengalami kelesuan, kekeliruan, kehilangan pendengaran sementara dan bengkak serta lebam pada bawah kaki kanan.

“Pesakit didiagnosis dengan rhabdomyolysis (sel otot mati), compartment syndrome, disfungsi multiorgan termasuk kecederaan buah pinggang akut, kerosakan hati, dan jantung bengkak.

Advertisements

“Dia menjalani pembedahan fasciotomy kecemasan dan memerlukan hemodialisis. Fungsi buah pinggang dan hati beliau kemudiannya bertambah baik selepas dimasukkan ke ICU,” katanya.

Untuk rekod, rhabdomyolysis adalah keadaan penyakit serius yang boleh membawa maut atau mengakibatkan hilang upaya kekal.

Penyakit itu berlaku apabila tisu otot yang rosak melepaskan protein dan elektrolitnya ke dalam darah.

Sehubungan itu PHM menasihatkan orang ramai agar tidak mengambil sebarang suplemen berasaskan ketum mahupun sebarang produk ketum.

Bahan-bahan itu, kata PHM, boleh merosakkan jantung dan buah pinggang serta menyebabkan hilang upaya kekal atau kematian.

Berdasarkan Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2019, dianggarkan sebanyak 128,000 orang mengambil ketum di Malaysia iaitu kedua tertinggi selepas ganja.

-EDISI9

Advertisements

Terkini

AP Terbuka: Mana-mana syarikat bumiputera boleh memohon

MANA-MANA syarikat bumiputera, termasuk yang tidak pernah terlibat dalam aktiviti automotif, boleh memohon untuk dilantik sebagai syarikat AP Terbuka...

Lagi Artikel Berkaitan