32.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 9, 2023

AirAsia selesai 99 peratus isu bayaran balik

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

AIRASIA Aviation Group Limited (AAAGL) menjelaskan pihaknya telah menyelesaikan lebih 99 peratus pertanyaan tetamu berkenaan permintaan bayaran balik yang disebabkan oleh pandemik COVID-19 sejak dua tahun lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Bo Lingam berkata, sebagai sebuah syarikat penerbangan terbesar di dunia yang membawa hampir 100 juta penumpang setahun sebelum COVID, pihaknya menerima jumlah pertanyaan yang amat tinggi dengan purata kira-kira 200,000 setiap hari semasa tempoh puncak.

Beliau berkata, pihaknya telah berhubung dengan lebih lima juta tetamu sejak wabak COVID-19 bermula dan menyelesaikan sebahagian besar permintaan mereka berkaitan penerbangan yang dibatalkan dengan memberikan kembalian dalam bentuk akaun kredit, bayaran balik tunai ataupun penukaran penerbangan.

Keupayaan menangani jumlah permintaan yang teramat tinggi ini dengan sendirinya merupakan suatu pencapaian luar biasa bagi kami.

“Secara keseluruhannya bagi semua syarikat penerbangan bawah AAAGL, setakat ini kami telah memberikan kembalian kepada lebih tiga juta tempahan tiket sama ada dalam bentuk bayaran balik tunai ataupun akaun kredit berjumlah AS$1.8 bilion (RM7.6 bilion) daripada para tetamu sejak 2020,” katanya dalam kenyataan.

Baca juga:   AirAsia Jepun ‘tutup kedai’ akibat beban kewangan

Menurut beliau, bagi permintaan bayaran balik tunai, lebih 99 peratus daripadanya telah berjaya diselesaikan dengan hanya AS$14.66 juta (RM61.89 juta) atau 0.8 peratus masih dalam proses pembayaran dan dijangka selesai dalam beberapa bulan lagi.

“Dengan pembukaan semula banyak negara yang membolehkan kami mempertingkatkan perkhidmatan penerbangan di semua pasaran utama, kami akan berupaya mempercepatkan proses pembayaran balik yang berbaki ini dengan secepat mungkin.

Baca juga:   PTPTN, MOF bincang kaedah pengecualian bayaran balik pinjaman

“Kami akan sentiasa melakukan yang terbaik untuk memastikan tetamu kami sentiasa mendapat maklumat terkini mengenai status bayaran balik mereka melalui e-mel, dan mereka juga boleh menyemak status tersebut pada bila-bila masa melalui chatbot berasaskan Kecerdasan Buatan (AI) iaitu AVA (Allstar Maya AirAsia) yang mempunyai kemampuan untuk menguruskan pertanyaan tetamu dalam pelbagai bahasa,”katanya.

Bo turut memaklumkan, sebahagian besar tetamu merentasi seluruh kumpulan telah memilih akaun kredit yang diproses serta-merta dan sah sehingga dua tahun untuk tempahan daripada ia dikeluarkan.

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada berjuta-juta tetamu yang bersedia menerima bayaran balik mereka dalam bentuk akaun kredit yang merupakan cara terbaik untuk membantu menyokong pemulihan kami.

“Dengan penyambungan semula penerbangan domestik dan pembukaan semula sempadan di kebanyakan pasaran utama, kami berbesar hati bahawa 88 peratus daripada akaun kredit yang dikeluarkan telah digunakan, menandakan keinginan dan keyakinan yang kukuh terhadap perjalanan udara dalam kalangan orang ramai,” jelasnya. – Edisi 9

Baca juga:   Tiada 'sembang kari', AirAsia perlu jawab dalam tempoh 24 jam

Wartawan

Terkini

Nazri Aziz dilantik Duta Besar Malaysia ke Amerika Syarikat

YANG di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, berkenan melantik 10 orang Ketua Perwakilan Diplomatik Malaysia. Antara yang dilantik...

Lagi Artikel Berkaitan