27.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 24, 2023

Dua wartawan wanita Iran dipenjara 30 hari

Mesti Baca

DUA wartawan wanita Iran dipenjara 30 hari atas tuduhan konspirasi dan subahat selepas hukuman penjara asal yang ditangguhkan selama tiga tahun.

Menurut peguam, Amir Raisan, yang mewakili Negin Bagheri dan Elnaz Mohammadi, mereka akan menjalani satu perempat puluh daripada tempoh itu, atau kurang daripada sebulan di penjara.

“Baki tempoh digantung selama lima tahun, di mana mereka dikehendaki menjalani latihan etika profesional dan dilarang meninggalkan negara,” kata peguam itu.

Raisan tidak menjelaskan sama ada keputusan itu boleh dirayu, dan laporan itu tidak memperincikan dakwaan terhadap mereka.

Kakak Mohammadi, Elahe, yang juga bekerja untuk Ham Mihan, dipenjarakan sejak September 2022 selepas melaporkan mengenai pengebumian Mahsa Amini, 22, yang meninggal dunia dalam tahanan polis.

Kematian Amini pada 16 September 2022, seorang Kurd Iran, berlaku selepas penahanannya kerana dakwaan melanggar kod pakaian republik Islam itu, mencetuskan bantahan selama berbulan-bulan di seluruh negara.

Kumpulan hak asasi warga asing melaporkan beberapa penangkapan menjelang ulang tahun kematian Amini.

Bagheri bekerja untuk akhbar Haft-e Sobh yang tidak berkaitan.

Elnaz Mohammadi sebelum ini ditahan di penjara Evin selama seminggu pada Februari, bagaimanapun sebab penahanannya tidak jelas.

Demonstrasi tahun lalu menyaksikan ratusan orang terbunuh, termasuk berpuluh-puluh anggota keselamatan dan beribu-ribu ditahan berkaitan dengan apa yang dilabelkan oleh pegawai sebagai rusuhan yang dihasut oleh orang asing.

Tujuh lelaki telah dihukum bunuh dalam kes berkaitan bantahan yang membabitkan pembunuhan dan keganasan lain terhadap pasukan keselamatan.

Media tempatan melaporkan bulan lalu, bahawa pihak berkuasa di Iran telah menyoal atau menahan lebih 90 wartawan sejak protes itu.

Pada Rabu, agensi berita Iran melaporkan wartawan Nazila Maroufian, yang melanggar kod berpakaian ketat Iran dibebaskan dengan ikat jamin awal Ogos, telah ditangkap semula kerana tidak memakai tudung di khalayak ramai. -Agensi

Terkini

Kes bunuh: Polis buru dua suspek warga Sri Lanka

POLIS memburu dua suspek lelaki warga Sri Lanka kerana disyaki terlibat kes bunuh tiga warga senegara di sebuah rumah...

Lagi Artikel Berkaitan